12 000 bilar stals under 2016 – de flesta med bilnyckel

By Erik Inge

Stöldskyddsföreningen, SSF, tror sig ha svaret. Enligt en demoskopundersökning SSF låtit göra förvarar 8 av 10 bilägare bilnyckeln direkt innanför ytterdörren.
Helt enkelt på den plats där det är enklast för tjuven att stjäla nyckeln.

– Man tänker inte på att bilnyckeln är ett värdeföremål och förvarar därför nyckeln på byrån eller i nyckelskåpet direkt innanför dörren, vilket gör den lätt att stjäla för en tjuv. Det är även viktigt att komma ihåg att inte lämna bilnyckeln i jackfickan i garderoben på restaurangen eller i omklädningsrummet på gymmet, säger Lina Nilsson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

SSF ger flera tips på hur man kan förebygga en bilstöld. Regel nummer ett är att kolla så att bilen verkligen är låst. Dagens elektroniska bilnycklar skickar ut en signal som kan blockeras. Därför kan det vara bra att känna på handtaget en extra gång.
Har du key less-nyckel – förvara den i en plåtburk. Då kan ingen ”stjäla” signalen och på så sätt ta sig in i bilen. Key less-nycklar sänder ut signaler även när de inte används aktivt.

Övriga SSF-tips för att minska risken för bilinbrott:

Det är alltid bäst att tömma bilen på allt. En tom väska kan kännas onödig att ta med sig, men tjuven vet inte att den är tom. Öppna även handskfacket för att visa att du inte förvarar något av värde där.Komplettera med certifierad rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd.Märk både rutor och sidospeglar med bilrutemärkning. Det är både enkelt och effektivt. Bilens alla rutor måste bytas ut för att byta identitet på bilen och sidospeglarna blir svårare att sälja vidare.Skaffa en nyckelbricka så att du kan få tillbaka bilnyckeln om du skulle tappa den. Att ersätta elektroniska bilnycklar är dyrt.

Läs mer här: 12 000 bilar stals under 2016 – de flesta med bilnyckel

kommentarer