24-åring hittad mystiskt död – okänt vad som hänt

Myndigheterna vet inte vad som hänt en nyanländ 24-åring som hittades död i en lägenhet i Göteborg strax före nyår.

Sista gången kommunen var i kontakt med mannen var fyra månader tidigare, framgår av kommunens egen utredning.

Först då hans vänner kontaktade polisen om att de inte kunnat nå honom upptäcktes han död i lägenheten.

Det är som GP som först rapporterar om att en nyanländ 24-årig flykting hittades död i en lägenhet den 28 december förra året. 

Han hade fått uppehållstillstånd och kommunanvisats till Göteborg i januari samma år. 

Nu vet myndigheterna inte vad som har hänt mannen. 

Enligt den utredning som Social resursförvaltning gjort efter händelsen var sista kontakten nästan på dagen fyra månader före han hittades död.

Då hade Fastighetskontoret hört av sig om att mannens hyra var obetald. Social resursförvaltning uppger då att de ringde mannen och meddelade att juli och augusti månads hyror måste betalas – om han inte skulle bli vräkt. 

Okänt om brott ligger bakom

Därefter har brev skickats hem till mannen, samtal ska också ha ringts till honom om uppmaning att betala också senare månaders hyror och han har kallats till möten – dit han aldrig kommit. 

Enligt utredningen har etableringsenheten uppgett att det var polisen som tog sig in i lägenheten och hittade 24-åringen död. Detta efter att mannens vänner inte lyckats nå honom och därför kontaktat polisen. 

Social resursförvaltning har gjort en Lex Sarah-utredning som visar att dödsorsaken är okänd för etableringsenheten. Sekretessen gör att kommunen inte kunnat ta del av obduktionsresultaten.

”Dödsorsaken är därför inte känd för verksamheten”, skriver kommunen.  

Linda Johansson, enhetschef på social resursförvaltning, säger till GP att kommunen inte har ansvar för vuxna personer utöver viss praktisk information och för försörjningsstödet i glappet mellan asylbidrag och etableringsersättning.

”Har inget större ansvar”

– Vi har rutiner och kommer att fortsätta arbeta som vi gjort, men nu ska vi få det nedtecknat. Vad det gäller ensamstående vuxna har vi inget större ansvar. Det är skillnad när det gäller barnfamiljer – där ska vi göra hembesök om de inte kommer när vi kallar till besök och när vräkning kan bli aktuellt, säger hon till GP och fortsätter:

– Sedan kan man alltid tänka och tycka. Självklart är det sorgligt när någon dör. Men vi har följt lagstiftningen och vårt uppdrag. 

Enligt Lex Sarah-utredningen har etableringsenheten gjort vad de kunnat i ärendet. Slutsatsen är därför att något missförhållande enligt Lex Sarah inte förelegat.

Källa: https://www.expressen.se/gt/24-aring-hittades-dod-ingen-vet-vad-som-hant-/

kommentarer