29-åring lurade sina offer låna miljoner med Bank-ID

Den 29-årige misstänkte storbedragaren från Blekinge lovade, ljög och lurades.

”Allt ska bli som det är sagt. Det kan du räkna med gubben”, skrev han till ett av sina offer. 

Han fick sina offer att låna ut sitt Bank-ID i tron att de satsat pengar i en oslagbar investering.

Pengarna har gått till ett liv i sus och dus med dyra klockor, märkeskläder och bilar som Porsche, Ferrari och Range Rover. Den 29-årige mannen kommer från Blekinge och har enligt flera vittnen varit förtjust över att kunna visa upp överflödet och lyxen som åklagaren misstänks ha bekostats av pengar han lurat till sig.

29-åringen har inte varit lika förtjust över att vara med på bild.

– Han har alltid varit noga med att försöka få bort alla bilder där han förekommer, säger en person som Kvällsposten talat.

I augusti 2015 fick en då rätt välbärgad smålänning ett förslag som han tyckte verkade vara intressant. Han visste inte att åtskilliga före honom lurats och skulle bli lurade av samma löfte att på tre månader tjäna 100 000 kronor skattefritt.

”Ett riskfritt upplägg”

Upplägget skulle vara helt riskfritt, lovade 29-åringen. I de flesta fallen lurade han aningslösa att med sina Bank-ID godkänna lån hos kreditinstitut men pengarna gick rakt in på hans eget konto.

Den välbärgade smålänningen skickade själv cirka 900 000 kronor till 29-åringens konto i Sparbanken Karlshamn. Andra lät 29-åringen göra kreditansökningar och godkände på hans uppmaning låneansökningar med sina Bank-ID. De flesta valde att ta lån på cirka 100 000 kronor. I huvudsak har han lurat personer bosatte i södra Sverige.

”Enda du gör är köp samt returer på köp som jag registrerar”, skrev 29-åringen i ett sms till honom kl 23.43 den 24 augusti 2015. Det var själva kärnan i upplägget, att 29-åringen skulle använda andras pengar till inköp i sin egen elektronikaffär och på så sätt öka omsättningen vilket i sin tur skulle skapa en bonus. Denna bonus skulle generera vinsten som smålänningen och andra utlovats.

Men det fanns ingen bonus.

En mardröm

För smålänningen blev löftet om snabb vinst på tre månader till en mardröm.

Experternas råd för att inte bli lurad

• Kontrollera alltid mot vilken tjänst du loggar in – står högst upp i ditt mobila Bank-ID.

• Kontrollera alltid noggrant i ditt mobila Bank-ID innan du skriver under med ditt lösenord.

• Bekräfta aldrig din identitet genom Bank-ID om någon skulle kontakta dig – sök i stället upp den uppgivna organisationen genom officiella kanaler så du kan vara säker på att allt stämmer.

Lämna aldrig ut lösenordet till ditt mobila Bank-ID till någon som har tillgång till din mobiltelefon.

Samma regel gäller för bankdosor. Lämna aldrig ut lösenkoden till bankdosan.
Godkänn enbart transaktioner som du själv genomför.

Källa: Finansiell ID-Teknik AB, Polisen och IIS, Internetstiftelsen i Sverige

– Jag fick sälja allt för att klara det här, säger smålänningen som räknar med att få leva snålt i flera år.

Han insåg alltför sent vad hans pengar användes till. 

– Jag såg en bild på honom när han skaffade en ny lyxbil. Jag insåg sedan att jag förmodligen varit med och betalat den.

– Det här är vanliga människor som råkat mycket illa ut, säger advokaten Torgny Palm. Han är målsägandebiträde för ett stort antal av 29-åringens offer.Foto: Micke Ölander

29-åringens sista sms

Smålänningen märke efterhand att löfte efter löfte bröts. Ett löfte var att 29-åringen skulle täcka upp räntor och amorteringar på de lån som smålänningen tagit.  Men inga pengar kom och smålänningens månadskostnader för krediterna steg till astronomiska summor. 

Den 21 juni 2016 hade han betalat sammanlagt 112 000 kronor i räntor och amorteringar.

”Tycker allt går enligt planen, bonus betalas ut månaden efter @det är en del kvar, men oktober bjuder på höga kassor så ser ut som avslutning och allt med bonus är klart vid månadskassor.”

Vid ett tillfälle skickade 29-åringen en bild på sin sambo som håller parets nyfödda barn till smålänningen. Han lyckas på det sättet få lite respit.

I det sista sms som 29-åringen skickade, den 23 februari 2017, avgav 29-åringen ett löfte som också var en lögn:

”Allt ska bli som det är sagt. Det kan du räkna med gubben”.

Smålänningen gick till slut till Kronofogden och fick ett betalningsföreläggande på 29-åringen.

– Han blev delgiven hemma i sin villa när han firade sin födelsedag, säger smålänningen inte utan viss skadeglädje.

Häktades i sin frånvaro

Smålänningen fick rätt mot 29-åringen i domstol som slagit fast att han blivit lurad. Men det är tveksamt om han någonsin får tillbaka sina pengar.

I oktober förra året, hade pressen på 29-åringen från andra som han lurat resulterat i att hans leasade Ferraribil sprängts i bitar när den stod parkerad utanför hans villa. Kort efteråt  försvann 29-åringen med en annan Ferrari och blev senare häktad i sin frånvaro. Rykten har cirkulerat att han fick med sig den andra Ferrarin till Spanien. Den kom inte längre än till en lagerlokal i ett industriområde i Malmö. Där hittade kronofogden bilen.

I oktober förra året sprängdes den bedrägerimisstänkte 29-åringens leasade Ferrari utanför hans villa.Foto: MARCUS PALMGREN / BLT

Samtidigt ökade också en helt annan press hans offer. Det framgår av en rad stämningar i tingsrätter som Jönköping, Eksjö och andra orter. Banker och finansinstitut som 29-åringens offer tagit lån hos på uppmaning av honom började kräva betalning.

– Det här är vanliga människor som råkat mycket illa ut, säger advokaten Torgny Palm. Han är målsägandebiträde för ett stort antal av 29-åringens offer.

Vädjar till långivarna

Torgny Palm har skrivit direkt till finansbolag och banker och bett att dessa ska vänta med att kräva 29-åringens offer på pengar och hänvisat till att de lurats.

Svaren som de flesta fått är att lånen godkänts med Bank-ID och det är en digital signatur jämställd med en namnteckning. Det betyder att långivaren går vidare, får en dom på kraven och vänder sig till kronofogden för att begära utmätning i de numera hårt skuldsattas eventuella hus eller andra ägodelar.

En av de drabbade har försökt förklara hur utsatt han blivit i en skrivelse. När han krävde 29-åringen på sina pengar blev han hotad i ett sms.

Hit gick de lurades pengar – till hans konto på Karlshamns Sparbank.Foto: GOOGLE

Nekar till att ha lurats

Genom sin advokat, Lars Ensgrand, förnekar 29-åringen att han skulle ha lurat någon. Åklagaren räknar med att få 29-åringen utlämnad från Marocko. Allt tyder på att han blir åtalad.

Det blir i så fall andra gången 29-åringen ställs inför rätta för bedrägerier. Första gången handlade det om att han i sin butik använt andras identiteter för att ta krediter i deras namn och lagt beslag på cirka 1,5 miljon kronor. Det åtalet mot honom lämnades till tingsrätten i Karlskrona i maj 2016 och följdes av en dom mot honom för grovt bedrägeri.

Samtidigt som rättegången pågick misstänks 29-åringen ha begått det ena bedrägeriet efter det andra som ledde till att han misstänks ha lurat till sig cirka 80 miljoner kronor. 

Den 17 april grep polisen tolv män i åldrarna 25-60 år vid en gryningsräd.

Misstänkta bedragare hämtades in från Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping i en samordnad insats.

– Det är bedrägerier väldigt stora belopp som de är misstänkta för, sa Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen region syd, vid händelsen.

LÄS MER: Gryningsräd mot liga – tolv personer greps 

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/29-aring-lurade-sina-offer-lana-miljoner-med-bank-id/

kommentarer