45-årig man köpte sex av 14-årig flicka – slapp fängelse

En 45-årig man köper sex av en 14-årig flicka. 

Han döms trots att han begått liknande brott tidigare – till skyddstillsyn.

– Det måste bli en skärpning av straffen, brotten måste utredas snabbare och barnen måste få återupprättelse, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen till TV4.

På Facebook kom 14-åringen i kontakt med en 45-åring man. De båda stämde möte på ett hotell i september 2015, rapporterar TV4

Där utförde flickan oralsex på mannen. Två månader senare onanerade 14-åringen, som hade ett självskadebeteende och mådde psykiskt dåligt, åt mannen, och fick 2 000 kronor i betalning, rapporterar kanalen. 

Dömd för liknande brott

45-åringen är tidigare dömd för liknande brott. Men i stället för att döma honom till våldtäkt mot barn, och ett fängelsestraff eller vård får han skyddstillsyn.

I sin dom skriver hovrätten:

”Varken i förarbeten eller i Högsta domstolens praxis finns något uttryckligt stöd för att köp av sexuell handling av barn ska betraktas som ett brott av sådan art att det finns en presumtion för att välja fängelse som påföljd”, rapporterar TV4. 

LÄS ÄVEN: Våldtagen kallad att hämta kondom – polisen anmäler sig själva 

”Det måste bli en skärpning”

Generalsekreteraren på Rädda Barnen Elisabeth Dahlin säger till TV4:

– Upprörd, arg. Och samtidigt känner jag att det här är så självklart . Det måste bli en skärpning av straffen, brotten måste utredas snabbare och barnen måste få återupprättelse. Vi visste att statistiken var låg, men inte så fruktansvärt låg. Sverige måste göra mer.

Straffet för att köpa sex av ett barn är böter eller fängelse i högst i två år, men en genomgång av statistik från Brottförebyggande rådet som TV4:s Nyheter sammanställt visar att det gjorts runt 1 400 anmälningar om barn som sålt sex de senaste tio åren. 

Bara tio har fått fängelse

106 personer har dömts, men bara tio av dem är dömda till fängelse. Resten har bland annat fått skyddstillsyn, samhällstjänst, villkorlig dom och böter. 

Nio av tio som dömts slipper med andra ord fängelse – trots att de har köpt sex av barn.

– Detta är helt förödande för barnen. Många av dem får trauman för livet, konstaterar Elisabeth Dahlin på Rädda Barnen i TV4.

LÄS ÄVEN: Kvinnan skulle hämta sina barn – höggs ner med yxa 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/45-arig-man-kopte-sex-av-14-arig-flicka-slapp-fangelse-/

kommentarer