Hem / Teknik / 540 000 bilar kör med bristfällig belysning i jul

540 000 bilar kör med bristfällig belysning i jul

By Mattias Rabe

Bakljus på tack

Enligt Bilprovningens statistik baserad på genomförda kontrollbesiktningar ha mer än var fjärde bil i Sverige, 27 procent för att vara exakt, brister i belysningen. Baserat på den svenska jultrafiken innebär det att cirka 540 000 bilar kommer att rulla på vägarna med undermålig belysning under jul- och nyårshelgerna. Förarna till dessa bilar försvårar inte bara för sig själva genom att försämra siktområdet, förarna gör det dessutom svårare för andra trafikanter att upptäcka dem. Dessa 540 000 bilar utgör med andra ord en trafikfara – ofta en helt onödig sådan.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Slå på bakljusen. Och du… förlita dig inte på halvljusautomatiken, den fungerar inte alltid klockrent. Illustration: Mattias Rabe

Inte nog med att många kör med felaktig och dålig belysning på sina bilar, många förare ser dessutom dåligt. Statistik från den så kallade ”Synbesiktningen”, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och optikerkedjan Synoptik, visar att var sjätte svensk bilist kör med trafikfarlig syn.
Kombinera dålig syn med dålig belysning och vi har en potentiell livsfarlig förening – oavsett om föraren med dålig sitter i bilen med dålig belysning eller i annan bil med bra belysning men som möter en bil med dålig belysning.

I fjol testade vi på Teknikens Värld hur det är att köra med trafikfarlig syn, något som 600 000 svenska bilister har. Hur det gick kan du läsa om här.

Vårt tips till dig, inte bara i jultrafiken, är att skaffa glasögon om synen inte är skarp nog och se till att din bil har korrekt belysning. Kör exempelvis inte omkring

Läs mer här: 540 000 bilar kör med bristfällig belysning i jul

kommentarer

Titta också

Udda bilar: Nissan Cube

By Peter Klemensberger Cube som vid första ögonkastet kunde tolkas som ett designjippo visade sin …