Hem / Nöje / Kändisarnas liv i de skandalomsusade sekterna: ”Väldigt kontrollerande”

Kändisarnas liv i de skandalomsusade sekterna: ”Väldigt kontrollerande”

Scientologikyrkan, som grundades av science fiction-författaren Ron L Hubbard i början av 1950-talet, är minst sagt ökänd och klassas som en sekt i många länder. Och att det verkar vara stjärnornas favoritsekt är nog inte direkt något nytt. 

Många kändisar har nämligen anslutit sig till läran genom åren och de mest kända av dem är troligtvis Tom Cruise och John Travlota. 

Men det finns givetvis många fler sekter i världen – och andra kändisar som har tvingats växa upp under kontrollerande former, eller själva valt att ansluta sig till en sekt. Nyheter24 listar några unika fall. 

”Smallville”-stjärnan Allison Mack har erkänt brott som hon har begått i en sexsekt. Bildkälla: Stella pictures

Allison Mack 

Skådespelaren Allison Mack, 36, känner många igen från serien ”Smallville”. 

För ett par veckor sedan erkände hon brott som hon har begått i sexsekten Nxivm.  

Mack har nu erkänt utpressning mot två kvinnor i sekten, skriver CNN. Hotet bestod av att om kvinnorna inte utförde vissa arbetsuppgifter så skulle Mack sprida privat information om kvinnorna.

I sekten ska det ha förekommit påtvingat sex och extrema dieter där sektmedlemmarna bara har fått äta mindre än 900 kalorier om dagen.

Sektens grundare Keith Raniere står åtalad för flera grova brott, bland annat våldtäkt på en 12-årig flicka. 

Elisabeth Moss
Elisabeth Moss är medlem i den ökända Scientologikyrkan. Bildkälla: Stella pictures

Elisabeth Moss 

Skådespelaren Elisabeth Moss, 36, känner du säkert igen från både Mad Men och The Handmaid’s Tale. Men det du kanske inte vet är att hon är anhängare till scientologin. 

Hon pratar nämligen ogärna om sin tro och sa i en intervju med The Guardian 2016 att det inte angår någon annan. 

Jag förstår fascinationen. Jag blir också fascinerad av saker som inte rör mig heller. Jag blir fascinerad när någon gör slut. Jag vill veta allt om det. Jag är alltid intresserad av vad folk har på sig och den sortens saker, men du har alltid rätt till integritet, sa Elisabeth Moss i intervjun. 

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix talar ogärna om sin uppväxt i rörelsen ”Guds barn”. Bildkälla: Stella pictures

Joaquin Phoenix 

Rörelsen ”Guds barn” är en sekt som har fostrat en hel del stjärnor – och en av dem är skådespelaren Joaquin Phoenix, 44. 

Sekten, som startade som Teens for Christ i Kalifornien 1968, förutspådde världens undergång och förespråkade fritt sex. Sekten har anklagats för allt från prostitution till pedofili och incest. 

Joaquin Phoenix har varit förtegen kring sin uppväxt i sekten, men i en intervju med Playboy 2014 säger han att hans föräldrar var naiva. 

– Jag tror att mina föräldrar trodde att de hade hittat en gemenskap som delade deras ideal. Sekter marknadsför sig sällan som sekter. Det är oftast någon som säger ”vi är likasinnade, det här är en gemenskap”. Men jag tror att mina föräldrar hoppade av så fort de insåg att det var något annat, säger Joaquin Phoenix i intervjun. 

Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer drogs tidigt in i ett sektliknande sällskap som kallar sig lufterianer. Bildkälla: Stella pictures

Michelle Pfeiffer

Skådespelaren Michelle Pfeiffer, 61, slog igenom i Hollywood på 80-talet. Tidigt i sin karriär drogs hon in i ett sektliknande sällskap som kallar sig lufterianer. 

Sällskapet bestod av ett gäng personliga tränare som trodde att människor kan leva på enbart luft – en tro baserad på indisk mytologi. 

Pfeiffer fick kostråd och tränade med fria vikter – med målet att till slut kunna leva som lufterian. 

– De var väldigt kontrollerande. Jag bodde inte med dem men jag var där mycket och de sa alltid jag behövde komma dit oftare. Jag betalade för tiden jag var där så det blev väldigt ekonomiskt kostsamt, sa Michelle Pfeiffer i en intervju med The Telegraph.

Winona Ryder
Winona Ryder fick titta på film i smyg i en lada under sin uppväxt. Bildkälla: Stella pictures

Winona Ryder

Den skandalomsusade skådespelerskan Winona Ryder, 47, växte upp i kollektivet Rainbow family i Kalifornien. 

Skådespelaren har berättat att hennes mamma visade filmer i smyg i en lada, då det inte var något som uppskattades av kollektivet – och det var så Ryders skådespelarintresse väcktes. 

Winona Ryder har dock talat väl om sin uppväxt, då det var mer likt ett hippiekollektiv än en sekt. 

– Det var ganska otroligt. Vi var mitt i 380 tunnland skog och det fanns ingen elektricitet, sa Winona Ryder i en intervju med Dazed.

Patricia Arquette
Patricia Arquette växte upp i kollektivet ”Skymont Subud”. Bildkälla: Stella pictures

Patricia Arquette

Amerikanska skådespelaren Patricia Arquette, 51, växte upp i kollektivet ”Skymont Subud”. Den andliga rörelsen, som härstammar från Indonesien, försökte skapa ett slags utopiskt samhälle på landsbygden. 

– Det fanns ingen elektricitet, inga badrum. Jag tror inte ens att det fanns rinnande vatten, sa Patricia Arquette i en intervju med Oprah.com

Glenn Close
”Du tilläts i princip inte göra någonting”, säger Glenn Close om sekten hon levde i. Bildkälla: Stella pictures

Glenn Close 

Från att Hollywood-stjärnan Glenn Close var sju år gammal, och fram tills hon fyllde 22, levde hon i rörelsen ”Moralisk upprustning”, som arbetade för moralisk och själslig världsrekonstruktion. 

Close själv beskriver rörelsen som en sekt då den begränsade det fria tänkandet. 

– Du tilläts i princip inte göra någonting. I flera år trodde jag inte på mina egna instinkter eftersom jag hade fått dikterat för mig vad jag skulle tänka, sa Glenn Close i en intervju med Hollywod Reporter

Vill du läsa mer om sexsekten Nxvim kan du göra det här!

Läs mer…

kommentarer

Titta också

7 saker vi tänkte på under sista avsnittet av Game of Thrones

Då var dagen här. Dagen som vi alla både längtat efter men även fruktat sen …