Hem / Nöje / Här lägger hiphop-artisterna in dödsstöten på Game of Thrones

Här lägger hiphop-artisterna in dödsstöten på Game of Thrones

”I was born of the ice and snow. With the winter wolves and the dark alone”. Det är början på slutet av det populärkulturella fenomenet kallat Game of Thrones. 

Låten ”Power is Power” av SZA, The Weeknd och Travis Scott är ett symptom på vad som i dag har utvecklats till en kommersiell epidemi inom musik- och filmbranschen. Tidigare har det inte varit lika vanligt att serier har gått den vägen, men det ser nu ut att ha förändrats.

Game of Thrones är på väg till Disneyland

För nu när serien har hiphopifierats i samband med att Travis Scott sitter på järntronen och röker gräs, så har vi nått slutet på den här framgångsagan. Och vi har sett det så många gånger förr, bland annat när Star Wars- och Sagan om Ringen-filmerna har vuxit fram till rena franchises anpassade till Disneyland. Varför gör de det undrar du? Jo, bara för att kunna mjölka kossan gjord av pengar.

Tro inte att jag är emot hiphop-musik. Tvärtom. Jag älskar genren. Och jag har fortfarande fina minnen från när jag festar till Travis Scotts ”goosebumps” på baren Carousel i Stockholm. Eller känslan av att vara nykär samtidigt som man lyssnar på The Weeknds ”Acquianted”. 

Det har spårat ur fullständigt

Men ett hiphop-soundtrack till en serie fylld av drakar, medeltida svärd och trollkonst går liksom inte ihop. Det har snarare spårat ur fullständigt.

Efter slaget om Winterfell drabbades miljoner människor av en sorts antiklimax efter att (spoilervarning) Nattkungen föll av Aryas knivhugg. Det har säkerligen gjort att många människor har tvingats boka tid hos sin närmaste psykolog för att hantera känslostormen.

Och då hjälper det inte att se en pårökt Travis Scott försöka rappa om Westeros. Istället blir det bara en rörig soppa. Antagligen vill de nå ut till en ny målgrupp eller försöka sälja mer merch. Vad vet jag. Men det luktar desperation lång väg nu när vi bara har två avsnitt kvar av den sista säsongen.

Travis Scott
Travis Scott sitter och röker gräs på järntronen. Bildkälla: Skärmdump The Weeknd/Youtube

Rykten om en prequel-serie

Inte nog med det så ryktas det i skrivande stund om att en prequal-serie till Game of Thrones är på ingång. Vi kommer alltså få se ”GoT” gå i samma fälla som Sagan om Ringen gjorde när de valde att göra tre filmer av Hobbit (som egentligen är en ganska kort bok och var väl sådär).

Jag försöker minnas tillbaka till seriens bästa stunder – till exempel striden vid Hardhome eller det plötsliga slutet under ”The Red Wedding”. Men istället har minnet fördärvats av den kommersiella rutten som serien nu har tagit.

”Now watch me burn it down” sjunger The Weeknd i refrängen med sin förföriska röst. Och det är precis det han gör. Han bränner ner hela skiten.

Här kan du se musikvideon ”Power is Power”!

Läs mer…

kommentarer

Titta också

7 saker vi tänkte på under sista avsnittet av Game of Thrones

Då var dagen här. Dagen som vi alla både längtat efter men även fruktat sen …