Aktuella ämnen ur nya vinklar

ung kultur

Vad är ett hem? Kan det vara ett tält på ett fält, i väntan på plats hos Migrationsverket? Kan det vara hos en främling som tar emot dig när du som bäst behöver det? Eller en plats du inte längre kan nå, för att tiden har gått, nya människor flyttat in, eller våld och förstörelse raderat den?
Flera nya barnböcker tar upp denna aktuella fråga, utan att de för den sakens skull handla om den situation vi möter i tidningar, teve och radio just nu.
Det kan vara skönt, tycker jag, att närma sig ämnet från andra vinklar. Världsläget finns ändå ständigt i vårt medvetande, om vi kan lyfta de grundläggande värderingarna på andra plan kanske det i längden blir lättare för oss att ta ställning och stå upp för vad vi tror på.

I Vanna Rosenbergs alldeles färska debutbok Singers melodi (Bonnier Carlsen) handlar det om ursprung och längtan och om vad vi kallar ”hem”. Här är det varken enkelt eller rakt, utan sinnligt, lekfullt och melankoliskt i såväl språk som i Cecilia Heikkisläs fina illustrationer. Kanske är språket stundom lite väl snirkligt, Kanske hade budskapet om vikten av att se var människor kommer ifrån och vad de har

Läs mer här: Aktuella ämnen ur nya vinklar

kommentarer