Andelen dieselbilar per bilmärke

By Mattias Rabe

Volvo turbodiesel

De utskällda dieselbilarna går en oviss framtid till mötes. Många konsumenter har dragit öronen åt sig och valt ett annat drivmedel än diesel när det har vankats nybilsköp. Det syns så klart i statistiken, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. I exempelvis Tyskland,

Allt färre nya bilar som säljs har dieselemblem, men hos många bilmärken utgör dieselbilarna fortfarande en väldigt stor andel av försäljningen. Foto: Harnvi.

Ovanstående information har varit känd ett tag, men mindre känt är hur de olika biltillverkarna har drabbats av/bidragit till den sjunkande andelen dieselbilar. Vissa märken är mer eller mindre präglade dieselbilsmärken, andra är det inte. Gemensamt för samtliga bilmärken, bortsett från Fiat, är att andelen dieselbilar har minskat mellan 2016 och 2017.

Klart störst andel dieselbilar av totala nybilsförsäljningen har Land Rover. Hela 94 procent av deras försäljning i fjol var dieseldrivna bilar. Jeep ligger tvåa med 80 procent och därefter placerar sig Volvo med 78 procent dieselbilar av totala försäljningen, fem procentenheter färre än under 2016. Volvo är samtidigt en av få tillverkare som spås klara framtidens hårdare utsläppskrav vad gäller koldioxid, Land Rover spås inte göra det.

I andra änden av listan två japanska märken – Suzuki och Toyota – som till stora delar har helt andra filosofier än många andra biltillverkare. Suzuki, som i fjol hade en dieselbilsandel på åtta procent, säljer i Europa framför allt mindre bilar som oftast har bensinmotorer. Toyota, med en andel på sju procent, är också stora på mindre bilmodeller men har framför allt satsat på bensinmotorer och inte sällan i kombination med elmotorer (hybrid). Även Toyota spås klara framtidens hårdare utsläppskrav.

I listan nedan ser vi de 25 bilmärken med störst dieselbilsandel i Europa 2017.

Bilmärke20172016Land Rover94 %96 %Jeep80 %81 %Volvo78 %83 %Mercedes67 %70 %BMW67 %73 %Audi59 %68 %Peugeot49 %52 %Renault49 %54 %Nissan47 %50 %Volkswagen46

Läs mer här: Andelen dieselbilar per bilmärke

kommentarer