Angelica blev ett av nätpedofilens första offer – som 12-åring

Nyligen dömdes en 41-årig man för våldtäkt, efter att ha hotat unga flickor för att få dem att ta på sig själva över nätet.

Mannen dömdes redan 1996 för liknande övergrepp, då över telefon.

Angelica Jaako Billenman blev som 12-åring ett av hans första offer.

– Han sa att han skulle döda mina kompisar om jag inte gjorde som han sa, säger Angelica.

Angelica Jaako Billenman, i dag 33, arbetar som journalist och är bosatt utanför Stockholm. Hon var 12 år gammal när hon under sommarlovet 1996 fick ett samtal från mannen, som i förra veckan dömdes för våldtäkt efter att ha utsatt ett stort antal flickor för övergrepp över nätet.

– Han sa att han ringde från en tidning och skrev om folks familjesituationer. Jag blev glad och tänkte att jag skulle bli intervjuad. Han var jättetrevlig inledningsvis, säger Angelica.

Mannen, som då var 20 år, frågade om Angelicas föräldrar eller syskon var hemma. När han konstaterat att hon var ensam hemma frågade han om numret till Angelicas bästa vänner, så de också kunde bli intervjuade.

– När han väl fått deras nummer ändrades stämningen väldigt snabbt och han blev väldigt hotfull. Han sa att han skulle döda mina kompisar om jag inte gjorde som han sa. Han ville att jag skulle klä av mig, och jag sa hela tiden att jag gjorde som han sa. Han svarade ”ljug inte för mig Angelica”. Då trodde jag att han var utanför mitt hus och såg mig. Jag blev jätterädd, säger Angelica.

Fick hjälp att polisanmäla

Hon vågade till slut lägga på och sprang in till sin granne, där hon fick hjälp att polisanmäla händelsen.

– Jag mådde väldigt dåligt efter det. Jag blev väldigt rädd när det ringde och jag var ensam hemma, säger Angelica. 

Senare samma år dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård för olaga hot, olaga tvång och sexuellt ofredande. Tillvägagångssättet var snarlikt, och ett flertal av de drabbade var flickor som Angelica känner.

Men efter bara ett par veckor var mannen på fri fot igen. Han dömdes senare för likande fall 1998, 2005, 2009. 

Döms för våldtäkt mot barn

I förra veckan kom den vägledande domen: Den här gången slog hovrätten fast att sexövergrepp via nätet kan ses som våldtäkt. 41-åringen dömdes till tio års fängelse för att ha utsatt 27 personer, bland annat för grov våldtäkt mot barn.

LÄS MER: Man åtalas för grova våldtäkter på barn över nätet

Angelica har under året läst om mannens upprepade brott, och önskar att han redan 1996 hade kunnat dömas för våldtäkt.

– Samtidigt kan jag känna att det är ett lite kort straff eftersom han är återfallsförbrytare och har utsatt jättemånga tjejer under lång tid, säger hon. 

”För barnen gör det jättestor skillnad”

Förundersökningsledare Annika Wennerström berättar att många har frågat om hon är missnöjd med påföljden, men hon vill snarare fokusera på rubriceringen.

– Det är så man tillämpar straffskalorna i den här typen av mål. Det viktiga för oss är rubriceringarna: Att det kan dömas som våldtäkt när en flicka utför handlingar på sig själv trots att hon är ensam i rummet. Det ger oss väldigt konkret ledning för framtiden.

– För barnen gör det jättestor skillnad om samhället säger att de ser så här allvarlig på det de har utsatts för, säger Annika Wennerström.

LÄS MER: Flickorna berättar om övergreppen över nätet

Bakgrund: Fler än 100 brottsoffer

Upsala Nya Tidning kartlade i början av året den 41-årige mannen, som har begått sexbrott mot barn till och från i mer än 20 år.

1996 döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för olaga hot, olaga tvång och sexuellt ofredande. Han har bland annat ringt och hotat flickor och bett de att ta på sig själva. Knappt två veckor efter att domen vinner laga kraft är han på fri fot.

1998 döms mannen till villkorlig dom med skyddstillsyn för att ha gjort samma sak igen.

2005 döms han för olaga hot och sexuellt ofredande efter att ha kartlagt offer och använt informationen för att hota dem att utföra sexuella handlingar.

2009 döms han för att via nätet låtsas ha varit en 15-årig flicka som tagit kontakt med mer än 60 flickor och unga kvinnor och övertalat dem att slå på sina webbkameror, och hotat dem till att utföra sexuella handlingar. Hovrätten sänker tingsrättens straff till sex års fängelse.

Förra året dömdes mannen för olaga hot, övergrepp i rättssak, försök till sexuellt tvång, sexuellt ofredande samt barnpornografibrott till ett års fängelse, skriver UNT.

Källa: Upsala Nya Tidning, sammanställt av TT

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/angelica-blev-som-12-aring-ett-av-natpedofilens-forsta-offer/

kommentarer