Annas ilska mot de tre bröderna: ”Så äckligt”

När Anna Eriksson, 29, kom hem från jobbet stod ytterdörren, fönster och altaningången öppna på vid gavel – hela huset var genomsökt av tjuvar.

Nu ställs tre bröder inför rätta misstänkta för att ha slagit till på 30 orter runtom i Sverige.

– Det var jättejobbigt, säger Anna som blev av med guldsmycken som hon fått av sin mamma.

Över trettio hem har drabbats av den misstänkta brödratrion. De flesta av offren har blivit av med smycken och mötts av kaos när de kommit hem. 

Krossade fönster och uppbrutna dörrar. Lådor genomsökta och kläder utspridda.

De 30 inbrotten ska ha inträffat mellan den 19 november 2014 och 23 januari 2018. 

En av de drabbade är Anna Eriksson. Hon kom hem från jobbet till huset i Skutskär och parkerade bilen i garaget – när Anna gick in i huset upptäckte hon att något var väldigt, väldigt fel.

Ytterdörr, fönster och altandörr stod öppna på vid gavel och hela huset var genomsökt. 

”Man är ju skadad av det”

Kläder, väska, mobil, och smycken var några av de saker som blev stulna från både Anna och hennes sambo. Även smyckeskrinet, med smycken Anna fått av sin mamma, var nu borta. Annas mamma gick bort när Anna var liten.

– Jag skiter i värdet på smyckena i sig. Men värdet för mig är mycket mer än vad det är på marknaden, så det var jättejobbigt, säger Anna som natten efter inbrottet sov med ett baseballträ vid sängen.

– Att tjuvarna sedan har gått igenom underkläder och hela huset känns så äckligt, har hon tidigare sagt till Arbetarbladet.

Anna har fortfarande svårt att sova på nätterna, trots att de skaffat larm vaknar Anna fortfarande med en känsla av att hon hör saker i hemmet.

– Man är ju skadad av det, det är man ju.

Anders guldklocka försvann

Ett annat offer är Anders Brorsson, 85, som hade varit på utlandsresa och blev hämtad av sin son på stationen. Väl hemma i Hedemora var infarten var oplogad och steg syntes i snön. Dörren stod öppen, uppbruten. Tjuvarna hade gått runt huset och brutit upp alla fönster utan att komma in, men balkongdörren hade de lyckats öppna. Lådor och skåp i hela bostaden var genomsökta, allt lämnat i en enda stor röra.

Det var heller inte lätt för Anders att minnas vad som fanns innan och efter inbrottet, han kunde inte vara säker på vad han förlorat.

– Har man samlat ett hem i flera år är det svårt att säga vad man blivit av med. 

En sak är dock säker – guldklockan som han fått av sina barn i födelsedagspresent var borta. 

När polisen skickade foton på stöldgodset kände Anders igen klockan och även en vigselring där exfruns namn stod ingraverat.

– Det här har inte hänt en enda gång på alla dessa år men nu var det annat. 

Hos Gunilla Krafft stal tjuvarna bland annat 15 flaskor finare vin.Foto: Brottscentralen

15 flaskor fina viner stulna

Gunilla Kraffts, 69, dotter skulle ta hand om posten samt vattna blommorna i huset i Hallstavik under föräldrarnas utlandsresa – då upptäckte hon inbrottet. Tjuvarna hade tagit sig in via altanen och varit runt i hela huset. Ett 15-tal flaskor vin som av lite finare sort från vinkylen samt whisky var borta. Tjuvarna hade hämtat väskor att lägga flaskorna i. 

Väskan med vinet hade förmodligen gått sönder och kastats av tjuvarna i snön. En granne hittade väskan och lämnade den polisen som i sin tur lämnade tillbaka den till Gunilla. 

– När vi då tömde väskan hittade vi handskar som inte var våra. Vi lämnade en platspåse med handskarna i till polisen, DNA-spåren stämde in på de nu misstänkta bröderna.

– Det känns skönt att polisen fick tag på dem. Det känns rätt, säger Gunilla och fortsätter: 

– Jag tror att det känns lugnare eftersom att vi inte var hemma vid tillfället och aldrig såg stöket som var.

En av de misstänkta bröderna som nu ställs inför rätta.Foto: Polisen

Rättegången mot bröderna inleds 2 maj.Foto: Polisen

Härvan rullades upp efter rutinkontroll

Inbrottshärvan rullades upp när polisen gjorde en rutinkontroll av en BWW 530 med två män i på E18 utanför Enköping. 

Medan polisen pratade med männen försökte en av dem dölja något i baksätet genom att kasta en jacka bakåt i bilen. Det visade sig vara ett brytverktyg. 

Polisen fattade misstankar om brott då en liknande bil ska ha setts i samband med inbrott. När bilen genomsöktes hittades klockor, smycken och ringar som misstänktes vara stöldgods. De två bröderna i bilen greps, misstänka för grov stöld. Ett par månader senare greps även den äldre tredje brodern misstäkt för delaktighet i flera av brotten.

De misstänkta, som kommer från ett europeiskt land, förnekar brott men bevisningen är omfattande.

Åklagaren: ”Ett ovanligt stort mål”

Fotspår och fingeravtryck har säkrats på samtliga brottsplatser och männen har även fastnat på en övervakningskamera vid ett inbrott i Djursholm.

– Det har växt till ett ovanligt stort mål. Skoavtrycken har knutits ihop med brott där det tidigare varit okänd gärningsman, samt DNA-träffar från gamla inbrott, säger kammaråklagare Annika Bokefors till Arbetarbladet.

Sanna Älgekrans försvarar en av de misstänkta bröderna.

– Man kan väl säga att detta är en ganska stor utredning. De är misstänka tillsammans för en del inbrott. Men sen är de också misstänkta var för sig för vissa saker. Min klient förnekar brott och det har jag förstått att de andra misstänkta också gör.

Rättegången mot bröderna inleds 2 maj.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/annas-ilska-mot-de-tre-broderna-sa-ackligt/

kommentarer