Arsen, 36, utvisas – fick för låg lön

Arsen Khachatraryan, 36, har bott och arbetat i Sverige i sex år.

Han har skaffat familj, bostad och fått barn här.

Nu ska han utvisas – för att han under en period tjänade 1 krona och 90 öre för lite i timmen.

– Det här var inte mitt fel, men jag ska ändå utvisas från min familj, säger han.

”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd och utvisa dig.”

Arsen Khachatraryan, 36, som har levt i Sverige i sex år, tog det plötsliga beskedet hårt.

– Det är jättestressande och tråkigt.

Han har en sjuårig dotter och sonen, som är två, föddes i Sverige. Arsen och hans fru är förtvivlade – nu måste han lämna landet, sin familj och sitt jobb och flytta till hemlandet Armenien.

– Jag har jobbat under hela perioden. Min fru jobbar också. Jag har köpt en lägenhet och livet går bra, säger han.

– Vi tänker mycket på min dotter, hon är mest integrerad. Hon kan inte armeniska så bra. Hon pratar mest svenska.

Fick för låg lön

När Arsen lämnade Armenien och kom till Sverige för sex år sedan beviljades han arbetstillstånd och började jobba inom restaurangbranschen i Stockholm.

På en av arbetsplatserna som Arsen Khachatraryan har jobbat på stämde lönen inte överens med kollektivavtalets lägsta nivå under tio månaders tid mellan 2015 och 2016, enligt Migrationsverkets beslut.

Nu utvisas Arsen.Foto: Privat

Under den perioden fick Arsen 115 kronor i timmen, medan nivån för kollektivavtalet ligger på minst 116 kronor och 90 öre.

Eftersom siffrorna på hans lönespecifikationer inte stämt överens med kollektivavtalet sedan han kom till Sverige ska han således utvisas. Det understryks också att övertidstimmar och detaljer kring semesterersättningen inte har varit avtalsenlig.

– Jag visste det inte alls, och jag tror inte att arbetsgivaren visste det heller, säger han.

”Vår framtid är i Sverige”

Arsen överklagade Migrationsverkets beslut och tog ärendet till Migrationsdomstolen. Nu väntar han på besked.

– Jag och min familj försöker integrera oss med det nya samhället. Vi har gjort mycket och tänkte inte att det här skulle hända oss. Min fru och våra barn vill inte leva någon annanstans, vår framtid är i Sverige.

Foto: Privat

Vad tänker du om Migrationsverkets beslut?

– Jag förstår att de försöker följa regler. Det här var inte mitt fel, men jag ska ändå utvisas från min familj. Personer som jobbar och sliter får några kronor för lite utvisas, det är mycket orättvist. Om jag personligen hade gjort något fel hade jag förstått det. Men jag och min familj har inte gjort något fel.

Migrationsverket: ”Arbetsgivarens ansvar”

Mardin Baban, presskommunikatör på Migrationsverket, går inte in på det enskilda ärendet – men svarar i generella termer.

Han förklarar att Migrationsverket gör en bedömning utifrån omständigheter i varje enskilt ärende. Om en anställnings förutsättningar för arbetstillstånd inte är uppfyllda återkallas tillståndet.

LÄS OCKSÅ: Danyar, 28, får stanna – efter lönemissen 

”Enligt den nya lagen, som trädde i kraft den 1 december 2017, kan Migrationsverket avstå från att återkalla och i stället förlänga ett arbetstillstånd om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket vidtagit någon åtgärd, rättat till det som skulle ha lett till ett återkallande/avslag av arbetstillståndet”, skriver Baban i ett mejl till Expressen. 

”Migrationsverket kan endast förlänga ett arbetstillstånd om arbetsgivaren rättat felet innan Migrationsverket upptäckt och påpekat bristen.”

Hur ser Migrationsverket på att sökande utvisas på grund av misstag som deras arbetsgivare gjort?

”Vi förstår att det kan vara svårt för arbetstagaren som är den som lider av konsekvenserna av de misstag som begåtts av arbetsgivaren”, skriver Mardin Baban.

”Det är i slutändan arbetsgivarens ansvar att se till att den sökande får kollektivavtalsenlig lön.”

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/arsen-36-utvisas-fick-for-lag-lon/

kommentarer