Barnteckningar ska skydda vägarbetare från fartdårar

Barnteckningar ska påminna bilister om att många vägarbetare är föräldrar av kött och blod. 

På det sättet hoppas den danska organisationen Asfaltindustrien kunna minska antalet allvarliga olyckor vid vägarbeten. 

– Precis som bilisterna vill vägarbetarna också kunna åka hem till sina barn när arbetsdagen är slut. säger Trine Kølby. 

Enligt statistik från Trafikverket sker det över 300 trafikolyckor vid vägarbeten i Sverige varje år. Under åren 2003-2015 inträffade 3 958 trafikolyckor med personskador i anslutning till gatu- och vägarbeten.

Under förra sommaren gjorde polisen en kontroll vid ett vägarbete på E6 i höjd med Flädie. Resultatet var nerslående. 

LÄS MER: Vägarbetaren Timmy slog på bil med asfaltsskrapa – för att skydda sig

I Danmark ska nya skyltar sättas upp i närheten av vägarbeten.Foto: Jens Fiskbæk/Colourbox

124 kilometer i timmen – på 50-väg

Hastigheten var sänkt till 50 kilometer i timmen och enligt Sydsvenskan rapporterades det på bara två timmar 43 hastighetsöverträdelser. En bilist körde förbi vägarbetarna i 124 kilometer. Den bilisten och 28 ytterligare fick sina körkort indragna. 

– Det här handlar om byggarbetarnas säkerhet och även om trafikanternas. Jag tror egentligen att alla förstår det. Men uppenbarligen ignorerar många det, sa Lina Nordlund, gruppchef för områdespolisen, efter kontrollen. 

I Danmark ser man liknande statistik och precis som i Sverige har man sett dödsolyckor i samband med vägarbeten. Nu agerar danskarna och sjösätter en ny kampanj. 

LÄS MER: Väg kraschade in i vägarbetsfordon

Människor av kött och blod

Genom skyltar med barnteckningar och texten ”Pas på min far” (”Ta hand om min pappa”, på svenska) hoppas organisationen Asfaltsindustrien att bilisterna ska sänka hastigheten i närheten av vägarbeten.

Organisationen vill också förmänskliga vägarbetarna. Arga bilister ska förstå att det är människor av kött, blod och känslor som bara sköter sitt jobb när dee tar upp plats på vägen. 

– Vi upplever i många fall en obehaglig stämning runt vägarbetarna, otåliga bilister väljer att häva ur sig aggressiva och hotfulla tillrop. Vi har till och med sett bilister som kastat föremål efter vägarbetarna, säger Ib Nielsen som är arbetsmiljökonsult. 

LÄS MER: Vägarbetaren Joakims skarpa uppmaning

När bilisterna kört förbi vägarbetet får de ett ”tack” och en glad barnteckning.

Haft god effekt

Men nu ska det alltså bli ändring på detta, tack vara barnteckningar. 

Tidigare har kampanjen illustrerats med bilder på barn och det har haft god effekt, enligt ett pressmeddelande från Asfaltsindustrien. 

– Det hade väldigt god effekt eftersom alla kunde relatera till budskapet. Men när vi inte längre nås av bilden på barnet så glömmer vi snabbt igen, säger Trine Kølby som är arbetsmiljökonsult på Asfaltindustrien. 

– Därför hoppas vi att den nya kampanjen ska påminna bilisterna om att det i många fall är ett barns förälder som jobbar ute på vägarna och precis som bilisterna vill de också kunna åka hem till sina barn när arbetsdagen är slut. 

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/barnteckningar-ska-skydda-vagarbetare-fran-fartdarar/

kommentarer