Bert Karlsson har gjort Valkompassen

Söndag 9 september är det val. 

Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av Expressens Valkompass för att se hur åsikter stämmer överens med partiernas. 

Bert Karlsson, som är med på KD-ledaren Ebba Busch Thors förvalsturné, har gjort Valkompassen – och matchade bäst med L följt av SD. 

Vad trodde du att du skulle bli? 

– Ungefär som det blev. Det sjuka med Liberalerna som gör att man inte kan rösta på dem är deras avståndstagande till SD. De vill vara liberaler men de respekterar inte demokratin.

– Men KD och Liberalerna ligger nära varandra. Speciellt det vi pratar om, jag och Ebba. 

Vad tycker du om Expressens Valkompass? 

– Den var bra. Det är klart att man inte vill svara så kategoriskt på alla frågor. Höghastighetståg till exempel – jag har inget emot en utbyggnad av järnvägen, men jag tror inte att vi har råd med det. 

Vad tänker du om resultatet? 

– Jag har alltid legat där jag ligger nu. Det var där Ny Demokrati låg också. 

– Vänstern finns inte i närheten av mig. Om man skulle ta avstånd från nått partis historia är det ju Vänsterns. 

Testa själv: Här hittar du Expressens Valkompass  

En annan som gjort Valkompassen är egenföretagaren Henrik Dinkel, 45, från Jönköping. Han matchade bäst med Vänsterpartiet. 

Vad trodde du att du skulle bli?  

– Jag trodde att det skulle bli V eller MP. Det var ett förväntat resultat. Det är som jag brukar rösta. Trots att jag tycker att jag förändra mig lite grann år från år.   

Vad tycker du om Expressens Valkompass? 

– Jag tror att många kan ha nytta av ett sådan här test eftersom kunskapsnivån är allmänt låg i Sverige, den lägsta i mannaminne. Ett sådant här test kan underlätta att ta ställning.  Men jag tycker att frågorna är lite för uppenbar och för enkla. Jag vill ha mer frågor som rör ämnen som inte är så publika, men som partierna driver ändå. Vänsterpartiet har en ganska offensiv småföretagarpolitik, den kommer sällan fram.   

Vad tänker du om resultatet? 

– Jag är lite förvånad att SD hamnade så högt, men annars var det ett väntat resultat.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/bert-karlsson-har-gjort-valkompassen/

kommentarer