Bildt om toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un

Förra utrikesministern Carl Bildt tonar ned förväntningarna inför mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. 

– Att tro att allt löser sig med ett möte vore naivt och farligt, säger han inför sin medverkan i Expressens politikmagasin ”Bara Politik” i kväll. 

Den förra utrikesministern Carl Bildt frågas i kväll ut i direktsändningen av ”Bara Politik” – om bland annat Nordkorea, Donald Trump och den kommande valrörelsen. 

Enligt Trump kan ett möte med Nordkoreas diktator ske i närtid – i maj eller juni. 

– Vi har fått höra rakt ut att de skulle vilja ha mötet så snart som möjligt och vi tror att det är en bra sak för världen, deklarerade presidenten i går, och fortsatte: 

– Vi har. . . väldigt bra diskussioner. Kim Jong-Un, han har varit väldigt öppen och väldigt hedervärd tycker jag, utifrån det vi ser. 

Bildt: ”Naivt och farligt”

Men Carl Bildt tonar ned förväntningarna på toppmötet. 

– Förhoppningsvis leder toppmötet till en fortsatt process som först minskar spänningen och sedan stegvis rör sig mot en avnuklearisering av Nordkorea. Men att tro att allt löser sig med ett möte vore naivt och farligt. 

Redan nu på fredag möts Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – det första toppmötet mellan länderna på över ett decennium.

– Mötet nu på fredag kommer förhoppningsvis att bereda vägen. Tidigare möten 2000 och 2007 har ju resulterat i olika överenskommelser om främst ekonomiskt samarbete, men detta försvåras ju nu av de olika sanktionerna. Och sedan blir det säkert olika mer symboliska steg.


TIDIGARE AVSNITT
Här ser du ”Bara Politik”

”Macron närmade sig Trumps position”

I ”Bara Politik” i kväll kommenterar Carl Bildt också besöken som denna vecka avlöser varandra i Vita huset. I går var det Frankrikes president Emmanuel Macron som togs emot av Donald Trump.

Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

– Iran-avtalet har ju stått i centrum för Macrons samtal. På presskonferensen i går var det mer Macron som närmade sig Trumps position än tvärt om, men vad som verkligen skett i samtalen vet vi ännu inte så mycket om, konstaterar Bildt. 

Senare i veckan anländer Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Washington för motsvarande besök. 

– Macron vek undan i handelsfrågorna, men de kommer att vara mer i centrum i Merkels samtal. Trump gör ju inte någon hemlighet av sin ilska över den framgångsrika tyska exportekonomin. Frågan är om vi går not någon typ av bredare förhandling mellan EU och USA.

Kvällens ”Bara Politik” sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, klockan 19.00. 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/bildt-om-toppmotet-mellan-trump-och-kim-jong-un/

kommentarer