Bilist åtalas – öppnade dörr och gav cyklist skallskador

Den kvinnliga cyklisten minns inget av olyckan. Bilföraren påstår att han tittade efter innan han öppnade bildörren.

Cyklisten körde in i hans bildörr, föll och fick svåra skallskador. Nu åtalas bilföraren för vållande till kroppsskada.

För två år sedan, strax efter kl 8 på morgonen, cyklade den 50-åriga kvinnan på Lugna gatan i Malmö. Samtidigt öppnade en man dörren på sin bil.

Han uppfattade olyckan så här, enligt ett polisförhör:

– Jag satt i bilen och tittade i sidospegeln innan jag öppnade bildörren. Jag öppnade inte helt utan cirka 50 centimeter. Hon cyklade också väldigt nära bilen och troligtvis puttade jag till henne. Det var ingen öppning med kraft i alla fall. Jag trodde att där inte var någon när jag öppnade dörren.

Kvinnan saknar helt minnesbilder av vad som hände. 

Hade ingen hjälm

Oavsett vilket blev det en kollision mellan cykeln och bildörren. Följderna blev våldsamma för kvinnan. När polispatrull kom till platsen konstaterade en polis att kvinnan var omtöcknad och att hon blödde från huvudet.

Kvinnan ska enligt polisutredningen inte ha haft cykelhjälm.

Efteråt antecknade polisen att det inte gick att föra ett samtal med kvinnan som inte ens kunde säga sitt personnummer.

Det visade sig att hon fått en kraftig hjärnskakning, skallfraktur, blödning mellan hjärnan och skallbenet. Hon blev därför inlagd på intensiven på Skånes universitetssjukhus.

I en kvinnans journal finns antecknat att hon över en månad efter olyckan hade koncentrationssvårigheter och att hon också upplevde visst dubbelseende.

Tvingades byta tjänst

I början av december förra året, 19 månader efter olyckan, förhördes kvinnan av en polis om olyckan och fick frågan hur hon mådde.

– Tycker att jag mår bra i dag. Jag märker dock att jag tar slut fortare, att man ibland har svårt för att hitta ord och tappar koncentrationen snabbare. Den belastningen som jag har i dag på jobbet är för tuff för mig så jag kommer att byta tjänst inom företaget, vilket känns skönt.

Hon vill dessutom en sak, att bilföraren åtalas.

– Jag vill att han ska stå för svars för det han har orsakat mig, säger hon i förhör.

Åklagarens motivering till att åtala bilföraren bygger på att hon anser att han inte var tillräckligt uppmärksam innan han öppnade bildörren. Föraren själv anser att kvinnan kan ha varit i en död vinkel när han tittade efter.

Kvinnan vill ha 20 000 kronor i skadestånd av bilföraren.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/bilist-atalas-oppnade-dorr-och-gav-cyklist-skallskador/

kommentarer