Bittert slut för Småkronorna – målvaktens storspel räckte inte: ”Lider enormt med killarna”

By Henrik Skoglund

Sverige var ytterst nära att besegra USA för första gången på väldigt länge i U18-VM. Men med 21 sekunder kvar innan straffar skulle ta vid avgjorde USA tillställningen när de överlistade en storspelande svensk målvakt.
— Jag lider så enormt med killarna, sa förbundskaptenen Torgny Bendelin till C More efter matchen.

USA fick chansen i powerplay efter åtta minuters spel. Sverige stod upp bra och skapade till och med en farlighet framåt. Strax efter Sverige blivit fulltaliga ringde det bakom Adam Åhman i den svenska målburen när hans försvarare tappat markeringen i egen zon. Målskytt Michael Pastujov.
— Jag tycker vi kommer ut bra, men tappar lite i slutet, summerade Isac Lundeström den första perioden i en intervju med C More.
— 1-0 är lite i underkant, sa Sveriges assisterande förbundskapten Niclas Hävelid.

Sverige kvitterade omgående i den andra perioden genom Jacob Olofsson men USA återtog ledningen sex minuter senare när Max Gildon direksköt i powerplay.
Just spelformen powerplay var något som inte funkade för Sverige under den andra perioden, men i den tredje fick de utdelning när Fabian Zetterlund från dålig vinkel fick in en puck bakom Dylan St.Cyr i det amerikanska målet.

En stund senare kunde Sverige för första gången i matchen ta ledningen när Marcus Sylvegård nätade efter att Sverige satt press i offensiv zon.
Men USA svarade snabbt genom Quinton Hughes och trots att bägge lagen fick varsitt läge i numerärt överläge innan visslan ljöd för 60 minuter gick matchen till förlängning.

I förlängningen skapade USA de hetaste målchanserna, men Adam Åhman gjorde några kvalificerade räddningar och höll kvar sitt lag i matchen. Men med 21 sekunder kvar av övertiden gick det inte längre. Sean Dhooghe kunde sätta pucken bakom en chanslös Adam Åhman som