Björn Olsen mördade Therese, 31, med yxa – och gömde kroppen

Med en yxa mördade han sin flickvän Therese Palmkvist.

Sedan gömde han kroppen – och rymde.

Till slut kom rättvisan i kapp Björn Olsen, 31, som dömdes till 16 års fängelse för mord.

Nu fastställs straffet av Svea hovrätt.

När kroppen hittades i mars 2017 hade det gått flera månader – sedan Björn Olsen, 31, slog ihjäl jämnåriga partnern Therese Palmkvist med en yxa. Ytterligare en dryg vecka senare greps Olsen, som då höll sig gömd i en husvagn ute i skogen.

Under tiden i häkte erkände Björn Olsen att han dödat Therese Palmkvist. Enligt mördaren hade paret blivit osams och börjat gräla.

Therese Palmkvist, 31, yxmördades av pojkvännen Björn Olsen. Foto: PRIVAT

Björn Olsen stod och högg ved när han bestämde sig för att använda yxan mot Therese – och slog henne så illa att hon miste livet.

– Hänt är väl hänt, har han sagt i förhör.

LÄS OCKSÅ: Björn Olsens förvandling till mördare 

”Har handlat med insikt och avsikt”

Under mordutredningen hittade polis Therese Palmkvists dagbok. Där skrev hon bland annat: ”Jag ligger här med ett blåmärke från sist jag tog i honom och funderar på om han älskar mig som jag honom. Har han så mycket hemligheter att jag inte ens fick veta var han var någonstans.”

I februari dömde Falu tingsrätt honom till 16 års fängelse.

”Slagen har orsakat synnerligen svåra skallskador (oförenliga med liv). Björn Olsen har handlat med insikt och avsikt att hans agerande skulle leda till Therese Palmqvists död”, skrev domstolen.

LÄS OCKSÅ: Exflickvännen: Han attackerade mig också – med yxa 

Hovrätten: ”Stor brutalitet”

På torsdagen meddelar Svea hovrätt: ”Hovrätten fastställer tingsrättens dom.”

Hovrätten pekar ut försvårande omständigheter som att ”brottet riktats mot en närstående i hennes hem”, att Björn Olsens våld fortsatt när Therese låg på golvet och att gärningen präglats av ”stor brutalitet och hänsynslöshet.”

Sammantaget anser Svea hovrätt, liksom tingsrätten, att straffvärdet landar på 16 års fängelse.

– Varken åklagaren eller jag fick någon framgång, på det sätt att åklagarens talan om straffskärpning ogillades och min talan om strafflindring ogillades, säger Björn Olsens advokat Leif Silbersky.

Huset där Therese Palmkvists kropp låg gömd.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mördarens bror om uppväxten

Efter tingsrättsdomen träffade Expressen mördarens bror Thomas i Hedemora. Han berättade då om Björn Olsens uppväxt och förvandling.

– Björn har alltid varit utfryst. Det har resulterat i att han har dragit sig till en annan grupp, personer som håller på med droger och dåliga saker. Han tyckte att han fick något familjeband med dem, det passade honom bra. Han började hålla på med droger när han var 14-15 år.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/yxmannen-bjorn-olsen-mordade-therese-31-och-gomde-kroppen/

kommentarer