Blogg: Vårdval för friska individer

Det här är ett inlägg från bloggen Sara Öhrvalls spaningar. Följ Sara Öhrvall på digital.di.se/blogg/saraohrvall

Ett sjukhusbesök kräver nästintill alltid ett synligt och tydligt symptom. Något som känns fel, värker eller är trasigt. Sjukhusen står därmed inte rustade för morgondagens horder av dataupplysta, sensorblingade, DNA-testade, fullt friska individer som vill säkerställa att de är på rätt spår för att behålla sin hälsa och undvika sjukdomar.
De är inte patienter redo för sjukhus utan individer i behov av nya ”friskhus” och avancerade preventiva råd baserade på sin unika profil – gärna på distans. Vård kommer att handla mindre om akuta tillstånd och reaktiv symptomkontroll och mer om möjligheten att uppgradera oss själva. En uppsjö av datadrivna, tekniska lösningar bäddar för ett breddat tjänsteutbud riktat mot individer som vill självdiagnostisera och ta ett större ansvar för sin egen hälsa.
Morgondagens vårdkunder har intelligenta sensorer som mäter sömn, motion och puls, hälsohistorik sparat i sitt moln och de har avancerad sjukhusutrustning som tillbehör till sin smarta telefon. Med den kan de analysera blodtryck, utandning, svett och urin i hemmet för kontinuerliga rutintester av lever, njurar, hjärta och andra kroppsfunktioner.
Vid universitetet UCLA i Kalifornien har man till och med uppfunnit en röntgenapparat som inte är större än

Läs mer här: Blogg: Vårdval för friska individer

kommentarer