Blunda inte för oroande ut­veckling i Tur­ki­et

Opinion

I sön­dags träf­fade EU:s le­da­re Tur­ki­ets pre­mi­är­mi­nis­ter. EU-länderna tyc­ker sig be­höva sam­ar­be­te med Tur­ki­et för att bromsa asyl­in­vand­ringen till EU och är där­för be­redda att ge ef­ter för an­nars vik­tiga krav i kon­takterna med Tur­ki­et.
I lör­dags sköts den kur­diske ad­vo­katen och män­ni­sko­rätts­käm­pen Ta­hir Elci ihjäl på ett freds­mö­te i Diy­ar­ba­kir i syd­öst­ra Tur­ki­et. Han hotades av åtal och långt fäng­el­se­straff för att ha ut­ta­lat att PKK inte läng­re ska ses som en ter­ror­or­ga­ni­sa­tion. Där­för faller miss­tan­karna på re­gim­an­knutna grupper.
Bara nå­gra dagar före topp­mö­tet visade den tur­kiske pre­si­denten Er­do­gan ännu en gång sitt för­akt för ytt­ran­de­fri­heten ge­nom att chef­re­dak­tören och en känd re­por­ter för tid­ningen Cumhuriyet greps, an­klagade för ter­ro­rism och för­rä­de­ri. De hade pub­li­cerat fo­ton på en tur­kisk va­pen­le­ve­rans till re­beller i Sy­ri­en. Så­dana kon­takter har all­tid för­nekats av Er­do­gan.
Ti­digare har Er­do­gan låtit kon­fis­kera flera stora me­die­kon­cerner i landet. Nu kon­trol­leras tre fjär­de­delar av me­di­erna av staten. .
Visst är det rim­ligt att EU och EU-länderna ger eko­no­miska bi­drag till flyk­ting­lä­gren i Tur­ki­et. Att för­hand­lingarna om Tur­ki­ets med­lems­an­sö­kan till EU startas på nytt är inte hel­ler fel. Men det får inte leda till att EU slutar kräva verk­lig de­mo­kra­ti, fri­stå­en­de rätts­vä­sen och yttrande-och tryck­fri­het i Tur­ki­et. Des­sa grund­läg­gan­de värden får

Läs mer här: Blunda inte för oroande ut­veckling i Tur­ki­et

kommentarer