Bokfynda i reahögarna – här får du bästa tipsen

Kultur och Nöje Den årliga bokrea är här och även om många suckar nostalgiskt och säger att den var så mycket bättre förr är det svårt att låta bli att försöka fynda åtminstone ett par böcker. Som hjälp för att hitta guldkornen bland reatravarna har vi bett tidningens litteraturkritiker om personliga tips.

Thomas Almqvist:

Pojken som läste Jules Verne, Almudena Grandes
Grandes skriver om tiden efter Spanska inbördeskriget, då folket levde under en grotesk och grym diktatur, men hon gör det med både fantasi och humor och egentligen utan bitterhet och agg.

Den blygsamme hjälten, Mario Vargas Llosa
I Den blygsamme hjälten återvänder Vargas Llosa till sitt Peru och återanvänder några av sina tidigare romanfigurer, när han vill skildra dagens peruanska samhälle med allt spirande välstånd och oerhörda framtidstro men också dess avarter i form av korruption och kriminalitet.

Pascual Duartes familj, Camilo José Cela
En av Celas tidigaste romaner som handlar om Pascual Duarte, som 1937 i fängelset rakt på sak och mycket drastiskt berättar om sitt tragiska liv, medan han väntar på sin egen avrättning efter att ha mördat sin gamla mamma.

Clemens Altgård:

Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg
Den Augustprisnominerade romanen från 2014 är en fascinerande hybrid av historisk roman och fantasyberättelse. Djupt originell men också lekfull.

Yahya

Läs mer här: Bokfynda i reahögarna – här får du bästa tipsen

kommentarer