Borgeliga skribenten: ”Miljödebatten undkommer granskning”

Rebecca Weidmo Uvell påstår att debatten om miljöfarliga plastpåsar är onyanserad och fylld av myter. 

Vänsterdebattören Göran Greider menar att hon missar de stora frågorna. 

– Du degraderar hela klimat- och miljöfrågan, säger han i debatt i Expressens ”Bara politik”. 

Det var på Expressens debattsida som den borgerliga opinionsbildaren och författaren Rebecca Weidmo Uvell skrev artikeln: ”Gå inte på myten om miljöfarliga plastpåsar”. 

Skribenten menade att miljödebatten är för onyanserad och att ”myter går inte sällan före fakta”. Rebecca Weidmo Uvell  hänvisade till en utredning gjord av det danska Miljödepartementet som visade att en plastpåse som köps och återanvänds som soppåse är den mest miljövänliga. Samtidigt måste en tygkasse användas 7 100 gånger för att kompensera för miljöbelastningen den orsakat. 

”Låt bli den ekologiska tygkassen och köp en plastpåse som du sedan använder som soppåse om du vill slå ett slag för miljön.”, skrev hon i debattartikeln. 

LÄS MER: Gå inte på myten om miljöfarliga plastpåsar

Rebecca Weidmo Uvell och Göran Greider om plastpåsar

I onsdagens ”Bara politik” debatterade Göran Greider, chefredaktör på på socialdemokratiska Dala-Demokraten, mot Rebecca Weidmo Uvell om plastpåsarna. 

– Miljödebatten är en av de debatter som faktiskt undkommer kritisk granskning av media. Den här pluralismen i media gäller inte miljödebatten. Man ställer inga kritiska frågor. Plast utmålas som ondskan själv och det finns ingen nyansering. Det är antingen svart eller vitt, säger hon.

Debattören pekar återigen på den undersökning som det danska miljödepartementet publicerade. 

– De kom fram till att den vanliga plastpåsen, om du tar hem den från butiken och använder den som soppåse så att den förbränns och är neutraliserad, är mer miljövänlig än den ekologiska tygkassen du måste använda 20 000 gånger för att uppnå sin miljöbelastning, säger hon. 

Göran Greider: ”Degraderar hela miljö- och klimatfrågan”

Göran Greider anser dock att Rebecca Weidmo Uvell missar den stora poängen – och de stora frågorna. 

– Jag är ingen expert på plast men vad du gör när du skriver en sådan artikel är att degradera hela miljö- och klimatfrågan. Det handlar om mycket större frågor. Hur ska vi beskatta ner köpkraften hos de översta skikten i detta samhälle så att konsumtionshetsen stannar av? säger han och fortsätter: 

–  Det är större frågor i omlopp och det tragiska är ju att i den här valrörelsen så har vi ännu inte sett ett spår av klimat- och miljöfrågor. Jag menar att den världskapitalism vi har i dag är inkompatibel med en fungerande biosfär. Där har du den stora frågan. 

Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/borgeliga-skribenten-miljodebatten-undkommer-granskning/

kommentarer