Botanisk skönhet och viktigt samspel

By Gunilla Wedding

Ung kultur

Om jag mot förmodan skulle skaffa en tatuering skulle motivet komma ur Botanicum av Katie Scott och Kathy Willis (Rabén & Sjögren). Nu är kanske tatueringsmotiv inte det man vanligtvis letar efter i en barnbok men det här är också något mer än en bilderbok.
Det är ett illustrerat botaniskt uppslagsverk, perfekt för att drömma sig bortom scilla, påskliljor och vårgröna knoppar i buskar och träd. Den är en bok att bläddra i med barnen och utforska naturens makalösa förger och former. En bok att vända sig till när små händer rotar i jorden och kommer upp med märkliga knölar och skott.

När barnen kommer med kluriga frågor är även Beppe Singer en vän i nöden. Det kanske inte alltid är de väntade frågorna han besvarar, men i Beppe testar – 15 godisexperiment (Bonnier Carlsen) lyckas han både förklara och väcka nyfikenhet. Varför blir choklad vit i kylen? Hur mycket brusar en suris och går det att odla sockerträd? Det sista kommer i alla fall vi att prova!
Sedan Per Gustavsson lämnade sina normbrytande men på sitt sätt ändå mallade prinsessor och prinsar har han gått åt ett betydligt mer filosofiskt håll.
Efter Badbaljan, en historia om allting kommer nu Om jag var en elefant (Rabén). Det är en resa i huvudet på Vera, som på förskoleutflykten dagdrömmer om allt hon hade kunnat vara om hon inte var Vera. En farfar som matar fåglar, en fjäril eller kanske en vulkan. Konceptet ”om jag vore…” är knappast nytt men Per Gustavsson lyckas ändå överraska både i tanke och i sitt lekfulla samspel mellan text och bild.

På tal om samspel tror jag att Sago mini – Jinjas vänner (Bonnier Carlsén) kan vara den första barnbok som bygger på en app. Det omvända är ju inte helt ovanligt men här har katten

Läs mer här: Botanisk skönhet och viktigt samspel

kommentarer