Hem / Teknik / Carroll Shelbys egen Shelby Mustang GT350H är till salu

Carroll Shelbys egen Shelby Mustang GT350H är till salu

By Mattias Rabe

Carroll Shelby Shelby Mustang GT350H 1966 02

1965 introducerade Shelby American, företaget som 1962 hade skapats av den tidigare tävlingsföraren Carroll Shelby, första Mustangen som bar Shelby-namnet. Shelby Mustang GT350 hette modellen, kort och gott, som innebar allehanda modifikationer, inte minst sett till drivlinan. V8:an på 4,7 liter levererade 310 hästkrafter i stället för originalets 275, en enorm siffra på den tiden (Carroll Shelby älskade höga effektsiffror… och stora motorer förstås).

Men det var inte förrän 1966 som Shelby Mustang GT350, som lever än i dag om än med modernare former och teknik, blev en ”allemansbil”. Shelby Americans verksamhetschef Peyton Cramer hade i september 1965 träffat hyrbilsfirman Hertz och slutit ett avtal med dem om att erbjuda Hertz-kunderna en så kallad ”Rent-a-racer”. Var du Hertz-kund och över 25 år kunde du för 17 dollar om dagen (motsvarade då 87,90 kronor vilket i dag motsvarar 802 kronor) och 17 cent per mil (motsvarade då 88 öre vilket i dag motsvarar 8 kronor) köra något av det hetaste i bilvärlden 1966. Och det var många som hyrde GT350H som därmed blev en succé.

En av alla dessa kunder blev så förälskad i bilen att han köpte loss ett exemplar (1 001 stycken GT350H byggdes) knappt två år efter introduktionen. Han behöll den ett tag för att sedan sälja den vidare. Nya ägaren valde att modifiera bilen med bland annat nya, utökade mätarinstrument, ventilkåpor, ny kylare, krängningsstag, bakvinge och nya hjul.

Omgörningen gjorde så pass stort intryck på Carroll Shelby att han köpte tillbaka bilen och använde den som sin egen privata (tillsammans med många andra bilar han ägde).

Fler bilder finner du i bildgalleriet nedan.

Fyra år innan Carroll Shelby gick bort 89 år gammal placerades bilen i Shelby Americans högkvarter i Las Vegas (företagsledningen sitter dock i Kalifornien) där den återfick sitt originalutförande, sånär

Läs mer här: Carroll Shelbys egen Shelby Mustang GT350H är till salu

kommentarer

Titta också

Undvik körförbud – här är de nya besiktningsreglerna

By Jasmin Frljevic Som en följd av en anpassning till EU-lagstiftningen har nya besiktningsregler tagits …