De blev de första svenska Stanley Cup-mästarna: ”Ett ögonblick som förändrade hela mitt liv”

By Ronnie Rönnkvist

För 37 år sedan blev de första svenskarna Stanley Cup-mästare. Tillsammans med Stefan Persson, Anders Kallur, Ken Morrow – och den stora hjälten Bob Nystrom ser hockeysverige.se tillbaka på New York Islanders klassiska triumf mot Philadelpgia Flyers.

Den 24 maj 1980 vann de två första svenskarna Stanley Cup när New York Islanders triumferade. Egentligen var dom tre. Robert ”Bob” Nystrom föddes i Sverige, men flyttade över som barn till Nordamerika som barn. I stället fick vi nöja oss med att skriva in Stefan Persson och Anders Kallur i historieboken. Laget från Long Island hade säsongen innan blivit utslagna i semifinal av New York Rangers, men nu slapp man rivalerna från Manhattan och ställdes i stället mot Philadelphia Flyers i finalen.

Första finalen vann Islanders på bortaplan, vilket kom att bli väldigt avgörande för hela finalserien. Stefan Persson kvitterade hemmalagets ledning i mitten av tredje perioden och stjärnbacken och lagkaptenen Denis Potvin gjorde 4–3 i förlängningen.

Efter fem matcher stod det 3–2 till Islanders och nu hade man chansen att avgöra allt hemma i Nassau Colliseum. På läktaren satt Anders Kallur, som för övrigt gjort en väldigt fin säsong, men han kunde inte delta i slutspelet på grund av en skada. Sjätte finalen blev ett magiskt drama. Vid full tid står det 4–4 efter att hemmalaget haft ledningen med 4–2 sex minuter in i tredje perioden. Islanders mål var gjordes Denis Potvin, Duane Sutter, Mike Bossy och Bob Nystrom. Flyers målskyttar var Reggie Leach, Brian Propp, Bob Dailey och John Paddock.

Drygt sju minuter in i förlängningen kom avgörandet.