”De som inte ska vara i Sverige ska bort”

By Stefan Olofson

Skåne/Göteborg Nu vill regeringen skärpa terrorlagen. Det kan bli brottsligt att ordna övernattning och ge skjuts till terrorister.

‑ Jag och justitieminister Morgan Johansson (S) har presenterat hur vi vill täppa till luckor i terrorlagstiftningen, säger utbildningsminster Gustav Fridolin (MP) till tidningen på väg hem från S-kongressen i Göteborg och regeringskollegorna.
Han känner sig trygg med att människor i Sverige i handling visat solidaritet och sammanhållning, efter atentatet i Stockholm.
‑ Det handlar om att vi känner trygghet, säger han.
En skärpning av terrorlagstiftningen handlar bland annat om övernattningsmöjligheter, transporter och lagföring av personer som är aktiva i organisationer med koppling till terror.
‑ Vi ökar möjligheten att förebygga terrorbrott, kommenterar Gustav Fridolin.
Miljöpartiet stödjer även S-kongressens bud om 10 000 fler polisanställda till år 2024 samt att nya polishögskolor etableras i Malmö och Göteborg. Det är dubbelt så mycket som polisens eget mål.

Gustav Fridolin och dåvarande språkröret Åsa Romson var kritiska till sin regerings beslut att stänga gränsen fär flyktingar i november 2015.
‑ Den lagstiftningen är tillfällig. Vi vill att vi gör upp inom EU, som har mycket större möjligheter att hantera flyktingmottagandet, säger Gustav Fridolin.
Att EU inte har enats om en gemensam plattform, tycker han är tråkigt.
‑ Jag är ganska besviken på EU för det.

Regeringens och därmed Miljöpartiets skärpta hållning har hittills haft en mindre attraktiv position i frågan och lägger sig nu närmare SD och Moderaterna, som har opinionen med sig i frågan.
Sju av åtta riksdagspartier öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, enligt Svt:s undersökning.
I Sverige är det i dag inte möjligt att kriminalisera medlemskap i organisationer på grund av den grunslagskyddade föreningsfriheten.
I Norge är det sedan några år olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. Gustav Fridolin gör inga avsteg från regeringens inställning, som kan tänka sig en lagstiftning likt den norska.
Men han är tydlig med att regeringens utspel inte är ett

Läs mer här: ”De som inte ska vara i Sverige ska bort”

kommentarer