Deras hus och ägodelar hotas av vårfloden

De senaste dagarnas kraftiga vårflod har slagit till som hårdast i Gävleborgs län. Testeboån, norr om Gävle, har stigit ett par meter. Flera husägare längs ån befinner sig i en prekär situation. De kan bara hoppas på att vattennivån sjunker, rapporterar TT.

Jonas Ytterströms tomt i Forsby är delvis helt täckt av vatten. När TT träffar honom har han bland annat evakuerat hönshuset. Hönsen bor nu inomhus.

– Det var ganska svårt att sova i natt, de gör rätt mycket ljud, säger Jonas Ytterström, till TT.

”Så maktlös”

Källaren är full av vatten. När ån står så högt var det ingen idé att försöka pumpa ut det. Jonas Ytterström har tagit till oortodoxa lösningar för att få undan vattenmassorna – till exempel snöskyfflar.

– Klart man blir orolig, men framför allt känner man ju sig så maktlös. Vi bygger vallar och skottar ut vatten, men vallar vi på ena sidan så kommer det in på andra sidan. Jag är omringad.

Jonas Ytterström, i svart jacka, vadar fram till sin bostad i Forsby, norr om Gävle.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han berömmer räddningstjänsten som kommit på besök och bidragit med tips och råd. Prognoserna från SMHI däremot är svåra att tolka.

– Rapporterna är ganska roliga faktiskt. ”Nedre delarna kan stiga, svårt att säga när kulmen är nådd”. Det säger ju inte mig någonting, säger Jonas Ytterström, till TT.

LÄS MER: Jonas hus blev en ö: “Vi drack kaffe där ute i går”

Några mil österut har Jädraån sitt lopp. Peter Andersson i Östanbyn utanför Sandviken bor granne med den nu översvämmade ån. Han blickar ut över Högbo golfklubb där sjöfåglar nu simmar omkring och skränar. Mer eller mindre hela golfbanan står under vatten, och det gör även stora delar av Peters tomt. Han tar det med ro.

– Jag har varit med om det här förut. Huset är byggt så att det ska klara detta, säger han till TT. 

Vattnet når ända fram till en upphöjning några meter framför hans tröskel.

Peter Andersson sysslar med maskinuthyrning i Östanbyn utanför Sandviken. Han har fått stora delar av sin tomt översvämmad av vårfloden.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vattenskotrarna överlever

Hans vattenskotrar klarar sig förstås bra. De flyter stilla i åns vatten. Men familjen fick plaska ut och surra fast dem eftersom det är strömt på den sidan av tomten där ån nu drar fram. För vanliga fordon är det värre. I trädgården står en lastbil som inte ser ut att må så bra i vätan.

– Vi håller på att byter motor på den. Motorn ligger på flaket. Så vi kan låta den stå, skrattar Peter.

Jädraåns vatten har vällt in även i delar av centrala Sandviken. Något som XL Bygg på Stallgatan fick erfara. På måndagen uppstod febril aktivitet när de anställda fick jobba för att rädda saker från lagerbyggnader som översvämmats.

– Räddningstjänsten har varit här med barriärer och pumpar, och det var tur för annars hade vi haft vatten i hela butiken, säger säljaren Viktor Back, till TT.

LÄS MER: SMHI klass 3-varnar för vårfloden: ”Väldigt ovanligt” 

I Norralaån, som löper mellan Bollnäs och Söderhamns kommun, syns vårflodens fulla kraft. Här har SMHI utfärdat en klass 3-varning, den högsta på skalan. Vårfloden har förvandlat åkrar till sjöar och forsar fram över parker och små broar. Åns kraftiga flöde har framför allt ställt till problem i samhället Vågbro, där Söderhamns kommun byggt provisoriska jordvallar och hjälpt översvämmade invånare med vattenpumpar under helgen. Enligt SMHI:s bedömning är vattnet på en sådan nivå som bara uppkommer i snitt vart femtionde år.

Kan stiga ytterligare

Vid Testeboån utanför Gävle har Håkan Eriksson sin sommarstuga, en bit nedströms från Jonas Ytterströms hus. Det vita huset är omringat av decimeterdjupt vatten. Ån är hotfullt nära fasaden, men Håkan Eriksson har varken byggt vallar eller försökt få undan vattnet. Han följer nyhetsrapporteringen och håller tummarna.

– Vattnet får rinna undan helt enkelt. Det är inte mycket man kan göra. Vi hoppas på det bästa, säger han till TT.

SMHI säger dessvärre att vattnet kan stiga. När kulmen inträffar är svårt att säga, men eventuellt fortsätter det hela vägen till helgen.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/deras-hus-hotas-av-varfloden-tomtarna-tackta-av-vatten/

kommentarer