Det händer med Peter Madsen – om han frias

Om Peter Madsen i morgon frias från misstankarna om mord och övergrepp på Kim Wall släpps han fri redan samma dag, trots de brott han har erkänt.

Ett troligt scenario är att Madsen, vid en friande dom, sätts i en polisbil och körs till en utvald polisstation – och där försätts på fri fot.

– Han kan bara resa sig och gå ut om han vill, men om han ber polisen att köra honom någonstans tror jag inte de säger nej, säger försvarsadvokaten Mette Grith Stage.

Peter Madsen misstänks för att under natten mellan den 10 och 11 augusti förra året ha mördat den svenska journalisten Kim Wall i samband med en resa med Madsens egenkonstruerade ubåt Nautilus. 

I morgon klockan 13 meddelas domen mot Madsen, som åtalats misstänkt för mord, grovt sexuellt övergrepp, brott mot griftefriden samt brott mot sjölagen.

LÄS MER: Leif GW Persson tror Madsen döms för mordet 

Peter Madsen har erkänt att han styckat Kim Walls kropp och kastat kvarlevorna i havet. Rubriceringen för det brottet är brott mot griftefriden, ett brott som ger max två års fängelse. Peter Madsens försvarare har yrkat på att Madsen döms till sex månaders fängelse, ett straff han i så fall redan avtjänat med råge sedan han frihetsberövades den 11 augusti i fjol.

Det betyder att Peter Madsen blir en fri man om han frias från de brott han inte erkänt. 

– Ja, om det är det enda han döms för så är han en fri man och släpps, säger Mette Grith Stage. 

LÄS MER: Stjärnadvokaten Leif Silbersky tror att Peter Madsen frias från mord 

Peter Madsen har erkänt att han styckat Kim Walls kropp på ubåten och kastat kvarlevorna i havet.Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN

Madsen får klara sig själv

Fallet har fått enorm uppmärksamhet inte bara i Danmark och Sverige utan i hela världen. Journalister från över tio länder var på plats när rättegången inleddes i Köpenhamn den 8 mars och Peter Madsens försvarare har under rättegången gång på gång poängterat risken med att hennes klient på grund av den intensiva mediebevakningen av fallet är dömd på förhand. Risken, vid en friande dom, är nu att Peter Madsen friges med en påtaglig hotbild hängande över sig.

– Egentligen är det ingens ansvar. Men om det är så att han kontaktar polisen och hävdar att det finns ett hot mot hans säkerhet, eller om polisen har någon information om att så är fallet, då måste de givetvis agera, säger Mette Grith Stage. 

Ett alternativ är, enligt vad experter på dansk praxis uppgett för Kvällsposten, att Peter Madsen om han frias, sätts i en polisbil och körs från tingsrätten till en polisstation någonstans där han släpps i hemlighet.

– Han har troligtvis rätt att åka tillbaks till fängelset för att hämta sina saker. Men sedan får han klara sig själv.

LÄS MER: Peter Madsens sista ord i rättssalen  

Peter Madsen kan inte förvänta sig någon specialbehandling om han frikänns.Foto: DEADLINE PRESS

Kan inte förvänta sig någon specialbehandling

Mette Grith Stage har varit försvarsadvokat i flera högprofilerade fall. I de fall då den friade inte har någonstans att ta vägen hänvisas de, som alla andra medborgare, till det sociala skyddsnätet. 

– Ibland har mina klienter någonstans att ta vägen, de kan åka hem. I andra fall får de gå direkt till kommunen för att få hjälp av de sociala myndigheterna. 

Det gäller även Peter Madsen, som inte kan förvänta sig någon specialbehandling, trots den extrema uppmärksamhet som riktats mot hans person och fallet i stort.

– Han har ingen möjlighet att åka tillbaks till fängelset i väntan på att han ordnat någonstans att bo, det är inte ett alternativ. Han får klara sig på egen hand, säger Mette Grith Stage.

Kvällsposten har varit i kontakt med Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark som inte önskar kommentera fallet i avvaktan på dom.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/det-hander-om-madsen-frias-for-mord-pa-kim-wall/

kommentarer