Det ska gå att be­ta­la med se­dlar och mynt

Opinion

Pen­sio­närs­or­ga­ni­sa­tionerna men ock­så till ex­em­pel Hela Sve­ri­ge ska leva och an­dra or­ga­ni­sa­tioner är oroade över att det är allt svårare att både få tag på och bli av med kon­tan­ter, fram­för allt på lands­bygden.
Bankerna har lagt ned kon­tor i ökande ut­sträckning. Det gör att den som be­höver kon­tan­ter in­för till ex­em­pel en lopp­mark­nad el­ler en bygde­gårds­fest kan ha långt att åka för att hitta ett bank­kon­tor som han­terar kon­tan­ter.
Alla har inte en ”smart” te­le­fon som gör det möj­ligt att be­ta­la den vägen, och det finns de som inte vill be­ta­la allt med bank­kortet. Kan­ske har de svårt att komma ihåg koden.
Riks­banks­lagen säger att i Sve­ri­ge är svenska se­dlar och mynt lag­liga be­tal­nings­me­del. Gäller inte den?
Ett par svenska lands­ting har fått bak­läxa av för­valt­nings­rätt och kammar­ätt när de för­sökt ta bort möj­lig­heten att be­ta­la kon­tant på vård­cen­tralen. Där gäller lagen. Se­dlar och mynt är lag­liga be­tal­nings­me­del.
Men Ar­bets­mil­jö­ver­kets oro för rån på lands­bygds­bussar i gles­bygden har över­trumfat riks­banks­lagen.
Att bankernas kon­tant-avog­het lett till ökad rån­risk mot bu­tiker och ben­sin­sta­tioner som fort­farande servar med kon­tan­ter har AV där­emot inte rea­gerat på.
Rege­ringens betaltjänstutredning har inte kommit med sina för­slag ännu, men det lär inte leda till att bankerna tvingas till bätt­re ser­vi­ce.

Läs mer här: Det ska gå att be­ta­la med se­dlar och mynt

kommentarer