DNA bör användas

Opinion

Po­li­sen lö­ser säl­lan brott ens om det kom­mit in ny DNA-be­vis­ning, vi­sar en gransk­ning som Da­gens Nyheter gjort. Bland an­nat har det rört sig om fall av våld­täkt och vil­la­in­brott som för­bli­vit olös­ta.
Anna Granlund på Nationellt forensiskt cent­rum i Upp­sa­la är fru­stre­rad av att de kan få fram tro­vär­dig be­vis­ning som se­dan inte an­vänds.
Det kan inte bort­för­kla­ras med att po­li­sen är över­ar­be­tad på grund av flyk­ting­kri­sen: de se­nas­te må­na­der­na är inte med­räk­na­de.
Att vis­sa brott är mind­re prio­ri­te­ra­de än and­ra är be­klag­ligt men be­grip­ligt. Dock är det svårt att hit­ta ur­säk­ter för att inte öpp­na en ut­red­ning igen om det finns så tyd­li­ga be­vis för att en gär­nings­man skul­le gå att hit­ta. Att inte gå vi­da­re med en våld­täkts­ut­red­ning även om DNA-be­vis­ning dykt upp gör inte bara att ett brotts­of­fer mås­te gå om­kring och vara fort­satt rädd för gär­nings­man­nen och tap­pa tron på sy­ste­met. Det in­ne­bär ock­så att en gärningsman kan se det som risk­fritt att begå fler våld­täk­ter – vil­ket det ty­värr ock­så blir med den at­ti­ty­den till DNA.
19-åringen som be­gick mor­det och det ef­ter­föl­jan­de grif­te­frids­brot­tet på Ida Johansson har nu kun­nat fäl­las på grund av myc­ket tro­vär­dig DNA-be­vis­ning, som man fått fram ge­nom toppning av 700

Läs mer här: DNA bör användas

kommentarer