Domarna vill ta sitt ansvar – här är symbolen som ska göra hockeyn mer inkluderande

By Uffe Bodin

Den har blivit en stark symbol för tolerans, jämlikhet och inkluderande. Nu ska stora delar av den svenska hockeydomarkåren bära regnbågsflaggan för att skapa en mer välkomnande miljö på isen och kring sporten.
– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet till hockeysverige.se.

STOCKHOLM ( HOCKEYSVERIGE.SE)
Regnbågens färger är ständigt i ropet. Är det inte på grund av Pride-festivalen som nyligen genomfördes i Stockholm så har det handlat om kaptensbindlarna i fotbollsallsvenskan för både damer och herrar, där flera av klubbarna använt regnbågens färger för att visa att man vurmar för tolerans, jämlikhet och inkluderande oavsett sexuell läggning.

Inom hockeyn var Kiruna IF i Hockeyettan den första svenska föreningen att bli hbtq-certifierad för tre år sedan. Klubben spelade då även med en regnbågsfärgad matchtröja. Sedan dess har bland annat Örebro Hockey anordnat Pride-tema på en av sina matcher. Men trots dessa försök att visa upp hockeyn ur ett annorlunda ljus har den machostämpel som sporten dragits med under många år på många sätt blivit kvar.

För att förändra den bilden av sporten, men också skapa en mer välkomnande och inkluderande miljö på isen har Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson startat ett projekt tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF). Det har utmynnat i att alla förbundsdomare kommer att bära regnbågssymbolen på sina dräkter den här säsongen. Det inkluderar alla domare i Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, SDHL och SuperElit-serierna.

”DET SKA INTE VARA OKEJ ATT KALLA NÅN ‘BÖGJÄVEL’”

– Det handlar inte om en hbtq-certifiering, utan den stora bilden att lyfta i ishockeyn och i domargruppen är vilken norm och vilka kulturer råder det i den gruppen? säger Hansson när hockeysverige.se träffar honom i Svenska ishockeyförbundets lokaler.
– Det är ingenting att sticka under stolen med att mycket har kretsat kring machokultur i vår sport. Man ska vara

Läs mer här: Domarna vill ta sitt ansvar – här är symbolen som ska göra hockeyn mer inkluderande

kommentarer