Donald Trumps hot mot Iran – inför viktiga mötet

NEW YORK. President Trump varnar Iran från att återuppta sitt kärnvapenprogram.

Inför mötet med franska presidenten Macron hotar han med hårda konsekvenser. 

– Iran kommer att få större problem än de någonsin haft, säger Trump.
Han hyllar även Nordkoreas ledare som ”mycket hedervärd”.

Just nu i Vita huset pågår mötet mellan USA:s president Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron. En av de viktigaste punkterna är Iran-överenskommelsen. Donald Trump har flera gånger kritiserat dealen och sagt att den måste brytas – medan Macron försöker övertala Trump att stanna. 

De båda presidenterna har en god relation och Macron har skämtsamt kallats ”The Trump whisper” – någon som kan tala med Trump så han lyssnar. 

Men den här gången jobbar han i motvind. 

Iran-överenskommelsen: ”Galen och alldeles fruktansvärd”

Redan innan mötet drog i gång, i samband med ett fototillfälle i Ovala rummet, fick Trump en fråga om dealen och skrädde inte orden. Han kallade överenskommelsen för ”galen och alldeles fruktansvärd” och hotade Iran med hårda konsekvenser om de inte håller sig till sin del av avtalet. 

– Om de startar om sitt kärnvapenprogram kommer de att få större problem än de någonsin haft förut. 

President Trump öppnade samtidigt upp för diskussioner kring hur avtalet från 2015 kan ses över utan att rivas upp helt.

– Vi får se. Det var en fruktansvärd deal. Den skulle aldrig ha gjorts. Vi gjorde denna fruktansvärda deal, men vi ska diskutera den. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/988820755164139521

Överenskommelsen slöts 2015 under president Obamas tid i Vita huset mellan USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina, Ryssland och Iran för att stoppa landet från att utveckla kärnvapen i minst 10 år framåt. I utbyte lättades sanktionerna mot Iran.

Hyllar Kim Jong Un

Andra frågor på agendan är Nordkorea, IS, Syrien, klimat och frihandel. Trump passade också på – under en öppen del av mötet – att hylla Nordkoreas diktator Kim Jong Un och kallade honom ”mycket hedervärd”.

– Kim Jong Un har verkligen varit väldigt öppen och mycket hedervärd tycker jag, såvitt vi har sett.

Trump säger också att Nordkorea vill få till ett möte ”så snart som möjligt”. Det utlovade mötet mellan Trump och Kim Jong Un har fortfarande inte fått varken tid eller plats, men kan enligt amerikanska medier bli av redan i maj. En av flera platser som ska vara uppe för diskussion är Stockholm.

Under presskonferensen ett par timmar senare talade Trump om den goda relationen mellan USA och Frankrike och nämnde särskilt det gemensamma militära anfallet som nyligen genomfördes i Syrien och hur länderna kämpar tillsammans mot kärnvapen.

Macron: Hoppas på nytt avtal med Iran

Om det kommandet mötet med Nordkorea sa Trump att det handlade om att ”söka fred, harmoni och säkerhet på den koreanska halvön – och hela världen”. 

– Men vi kan inte upprepa misstagen från tidigare administrationer utan fortsätta ha hårdast press på Nordkorea. Frankrike och USA är också överens om att Iran inte kan få utveckla kärnvapen.

När det var Macrons tur att tala sa han att Frankrike hoppas kunna hjälpa till och jobba fram ett ”nytt avtal” med Iran. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/donald-trumps-hot-mot-iran-infor-viktiga-motet-/

kommentarer