Efter anklagelserna: Trumps läkare avstår ministerpost

Vita husets läkare Ronny Jackson avstår från möjligheten att bli ny minister för militärveteraner.

Det efter anklagelser om att han fifflat med receptbelagda piller och druckit alkohol på jobbet.

Donald Trump förkastar anklagelserna ”Han hade gjort ett utmärkt jobb” säger upprört han i en intervju med Fox News. 

”Jag drar ångerfullt tillbaka min nominering till att bli minister för militärveteraner”, skriver Jackson i ett uttalande på torsdagen, skriver Reuters.  

Jackson skulle ha varit i anställningsförhör i kongressen på onsdagen inför posten, men det hela sköts fram efter anklagelser om Jacksons dåliga skötsel av tidigare jobb.

Körde bil full – kraschade

Han anklagas bland annat för att upprepade gånger varit onykter i tjänsten. Enligt beskyllningarna ska han i berusat tillstånd kört – och kraschat– ett regeringsfordon och hittats avsvimmad på ett hotellrum. 

Han ska enligt anklagelserna också ha erbjudit receptbelagda läkemedel under tjänsteresor som presidentläkare, då han ska ha gått i flygplanets mittgång och frågat: ”Vem vill sova?”.  

I sitt uttalande tillbakavisar Jackson anklagelserna och kallar dem för ”falska”. Att han ändå drar sig ur beror på att rapporteringen kring honom blivit ett problem för presidenten, skriver han.

Donald Trump tillsammans med läkaren Ronny Jackson.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump: ”Han skulle gjort ett utmärkt jobb”

Det var president Donald Trump som i slutet av mars sparkade dåvarande veteranminister David Shulkin och nominerade Jackson. 

På torsdagen beskyller han Demokraterna – som hade sammanställt en lista över klagomål om Jackson från militära medicinska tjänstemän som hade arbetat med honom – för Jackssons tillbakadragande. 

– Han skulle gjort ett utmärkt jobb, säger han i en telefonintervju med Fox News.

– Det där är falska anklagelser. De försöker förgöra en man, säger han vidare i intervjun. 

Jackson började arbeta i Vita huset när George W Bush var president 2006. Tidigare i år höll han en presskonferens där han berättade om nuvarande presidentens hälsa. 

Om Jackson kommer att fortsätta som Vita husets läkare kunde Vita husets talesperson på torsdagen inte kommentera, skriver Reuters.

LÄS MER: Trumps läkare berättar om presidentens hälsa

USA:s veteranminister

USA:s veteranminister är chef för veterandepartementet som har till uppgift att stödja tidigare anställda inom den amerikanska försvarsmakten med bland annat socialt bistånd och sjukvård. Departementet tar även hand om de militära begravningsplatserna.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/efter-anklagelserna-trumps-lakare-avstar-ministerpost/

kommentarer