Efter skandalen – EU vill ha regler mot falska nyheter

EU vill sätta press på it-jättarna efter Cambridge Analytica-skandalen där 87 miljoner användare fått sin privata information läckt.

Nu kan de införa nya regler för att få bukt med dataläckor och falska nyheter på sociala medier, skriver The Guardian.

I början av april avslöjades det att 87 miljoner Facebook-användare har fått sin privata information insamlad och olovligt såld vidare av det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Informationen användes som verktyg för riktade annonser i samband med Donald Trumps valkampanj i det amerikanska presidentvalet 2016.

Nu kräver EU:s säkerhetskommissionär Julian King att it-jättarna tar sitt ansvar för att motverka falska nyheter och dataläckor. Om inte de sociala medieföretagen själva kommer med konkreta åtgärder innan EU-valet 2019, kan unionen tänka sig att införa nya regler för att skydda användarna, enligt The Guardian.

Kings förslag innebär att bolagen ska skriva under en frivillig uppförandekod för att förebygga ”missbruk av plattformar för att pumpa ut vilseledande information”.

LÄS MER: Så tar du reda på vad Google och Facebook vet om dig 

Uppförandekoden skulle innehålla ett löfte om ökad transparens så att användarna skulle bli mer medvetna om varför vissa annonser eller nyheter visas i deras flöde. Ett annat förslag handlar om att politiska annonser ska följas av information om vem som har betalat för dem.

Kan införa nya regler 

Enligt Julian King är syftet med de nya förslagen att försöka komma överens med bolagen bakom de sociala plattformarna och få dem att bli mer transparenta.

– Om vi inte når framgång tillräckligt snabbt på frivillig basis måste vi, precis som vi har gjort på andra områden, titta på andra alternativ av reglerande karaktär, säger Julian King, till The Guardian.

Förslagen är en del av en rapport från EU-kommissionen om falsk information på nätet som kommer att presenteras på torsdag. 

LÄS MER: Här är all data som Facebook och Google har sparat om dig 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/efter-skandalen-eu-vill-ha-regler-mot-falska-nyheter/

kommentarer