En trejd som börjar betala av sig – Adam Larsson stor matchvinnare

By Måns Karlsson

Han gjorde bara fyra mål under NHL-säsongen men sågs ändå som en succé för sitt fina defensiva spel. I natt levererade Adam Larsson dessutom offensivt och blev matchvinnare för Edmonton.

Han har haft trejden med Taylor Hall hängande över sig under hela säsongen. Edmontonfansen har dock snabbt tagit till sig svenskens fina defensiva spel, och han blir knappast mindre populär hos fansen efter hjältedådet i nattens konferenssemifinal mot Anaheim Ducks.

Det var som att Adam Larsson hade bestämt sig på förhand att han skulle avgöra matchen. I mitten av den tredje perioden var det han som sköt 3-1, inte ens två minuter efter Mark Letestus 2-1. Svenskens mål sänkte dock inte Anaheim, utan snarare tände dem. Det tog inte ens tre minuter innan ledningen var inhämtad. Patrick Eaves satte 3-2, och Jakob Silfverberg sköt 3-3-målet. Silfverberg satt utvisad i samband med Mark Letestus 2-1 och tog således en snabb revansch på sig själv.

Men Larsson var förstås inte färdig i samband med 3-1-målet. Det var han som satte det avgörande 4-3-målet. Backen trampade in i offensiv zon, gled ned bakom förlängd mållinje, och kastade in pucken framför mål. Där stod Anaheimbacken Josh Manson och styrde in pucken i egen kasse. Inräknat grundsäsongen var det här Larssons första tvåmålsmatch någonsin sedan han tog klivet över Atlanten säsongen 2011/2012. Han blev dessutom den första Edmontonbacken att göra två mål i en slutspelsmatch sedan Brian Glynn lyckades med bedriften för 25 år sedan. Innan Larsson själv ens var född.

Larsson fick sedermera också en assistpoäng på Leon Draisaitls 5-3 i tom kasse, bara för att ytterligare stärka succén. Draisaitl var annars matchens store gigant med 1+3.

Edmonton snodde därmed en bortamatch i Anaheim och tog över hemmaplansfördelen. Nu är det i stället