Fem vanliga myter om återvinning du gått på

92 procent av alla svenskar säger sig källsortera, men många har en stor okunskap när det kommer till skräp. 

Här är de fem vanligaste myterna om återvinning.

Många tror att förpackningar ska vara rena innan de slängs, och att vi – enligt lag – inte är skyldiga att återvinna.

Hur ligger det egentligen till?

En undersökning av Konsumentföreningen Stockholm/Novus från 2017, där totalt 1018 personer mellan 18 och 79 år intervjuats, visar att många har dålig koll när det kommer till att sortera skräp. Trots detta säger en rungande majoritet – 92 procent – att de källsorterar, enligt KIT

Här är de vanligaste fem myterna kring återvinning:

Hur ska förpackningar med flera material återvinnas?

Var ska egentligen brödpåsen slängas? Med plast eller med papper?

Här tycks svenskarnas åsikter gå isär. Undersökningen visar att närmare 55 procent tror att brödpåsarna faktiskt ska sorteras som en plastförpackning.

– Alla förpackningar som består av sammansatta material ska sorteras efter det dominerande materialslaget. I en brödpåse med fönster är det mer papper än plast och påsen ska därför sorteras som pappersförpackning, säger Håkan Ström, kommunikationschef vid Förpacknings och tidnings insamlingen.

Är du enligt lag skyldig att källsortera?

En majoritet, närmare 71 procent, sade nej till huruvida svensk lag säger att vi är skyldig att återvinna.

Sanningen är att alla konsumenter enligt avfallsförordningen har en skyldighet att både sortera tidningar och förpackningar, men även elavfall.

Måste förpackningar rengöras?

Hur många gånger har du uppmanat någon i din närhet att skölja ur förpackningarna innan de källsorteras? Säkerligen några gånger för mycket – närmare 61 procent tror nämligen att det är nödvändigt för att slänga skräpet.

– Det räcker med att tömma förpackningarna och se till att de är fria från matrester. De behöver inte vara rengjorda. Skälet till att förpackningarna ska vara tömda är dels en hygienfråga och dels att det kan påverka återvinningen eftersom den automatiska sorteringsprocessen för vissa materialslag sorterar förpackningarna efter vikt, säger Håkan Ström.

LÄS MER: Så sopsorterar du rätt – det här gäller 

Vart ska fönsterglas och dricksglas slängas?

En eller flera fönster- eller dricksglas har nog hamnat i fel insamling någon gång. 58 procent tror nämligen att de ska sorteras med glasförpackningar.

– Vanliga fönsterrutor och många dricksglas är av annan kvalitet, som gör att om de blandas med glasförpackningar får det nya glaset sämre kvalitet. Dricksglas, fönsterglas samt speglar ska lämnas på kommunens bemannade återvinningscentral. Det går också bra att lägga trasigt dricksglas i ett mjölkpaket och tejpa igen så att ingen gör sig illa på det, och sedan lägga det i vanliga hushållssopan, säger Håkan Ström.

Är bomullskasse bättre än platskasse?

Det är smartare att använda plastkassar av sockerrör, snarare än en bomullskasse, sett till miljön. Vilket även 64 procent av intervjupersonerna var medvetna om.

En bomullskasse kräver konstbevattning, vilket i sin tur innebär att den är mer resurskrävande att ta fram. Ofta odlas dessa också i länder med brist på vatten.

Källa: Naturvårdsverket

Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/fem-vanliga-myter-om-atervinning-du-gatt-pa/

kommentarer