Hem / Sport / Fler JVM ska spelas i Europa – då siktar Sverige på nytt arrangemang

Fler JVM ska spelas i Europa – då siktar Sverige på nytt arrangemang

By Uffe Bodin

Under en längre tid har JVM i ishockey till stora delar varit en nordamerikansk företeelse. Men i framtiden ska Europa tilldelas fler turneringar. Det skriver Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i sin senaste ledarkrönika.

I fjol spelades JVM i Montréal och Toronto, i år i Buffalo och nästa år i Vancouver och Victoria. Det är och har varit Nordamerika som haft företräde till många av turneringarna tack vare ett avtal mellan IIHF och Hockey Canada som gett Kanada rätten att arrangera turneringen varannat åt.

Men nu blir det ändring på det. I sin ledarkrönika på swehockey.se skriver Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson att det nya avtalet mellan internationella ishockeyförbundet och det kanadensiska innebär att Kanada får fyra av tio turneringar och att övriga nationer arrangerar sex turneringar med start 2022.

Just säsongen 2021/22 siktar Sverige på att få arrangera JVM igen. Detta eftersom förbundet fyller hundra år vid tillfället. Senast Sverige arrangerade turneringen var i Malmö 2013/14, då 145 000 åskådare sökte sig till matcherna i Malmö Arena och Malmö Isstadion.

KAN ANSÖKA OM ATT FÅ ARRANGERA A-VM 2023

Dessutom arrangerar Sverige U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå i april 2019. Larsson skriver även att han förbundet just nu utvärderar om man ska söka A-VM 2023 samt dam-VM 2026 eller 2027.
”Vi ska titta väldigt noga på hur vi kan samla Hockeysverige runt en VM-turnering. Beslutet om vilket land som får VM 2023 fattas om två år. Sverige är en stor hockeynation och dessutom regerande världsmästare – vi har både självförtroendet och kraften att arrangera ett riktigt lyckat VM på hemmaplan men vi behöver noga tänka igenom hur vi ska lägga upp strategin och konceptet”, skriver Larsson.

Sverige och Finland delade på VM-arrangemanget 2012 och 2013, men turneringarna i Stockholm drog dåligt med publik och skapade ett hål i den svenska hockeykassan.

The post <a target="_blank" rel="nofollow"

Läs mer här: Fler JVM ska spelas i Europa – då siktar Sverige på nytt arrangemang

kommentarer

Titta också

Inför: IFK Göteborg – Dalkurd FF

På torsdag åker Dalkurd tillbaka till Göteborg för att försöka plocka med sig 3 poäng …