Fondbolaget Solidar kastas ut från PPM

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Solidar Fonder. Motiveringen är att Solidar inte har följt myndighetens samarbetsavtal. 

– Bolaget är inte lämpligt för premiepensionens fondtorg, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondavdelning.

Solidar Fonders åtta fonder samt den externt förvaltade fonden Solidar Sicav Global Fokus köpstoppades i december 2017. Sedan dess har fonderna utretts av Pensionsmyndigheten. Idag kom beskedet att fonderna avregistreras. 

– De fonder som verkar på fondtorget har åtagit sig att i alla lägen se till pensionsspararnas bästa, och att leva upp till de krav som ställs i avtalet med oss. I Solidars fall kan vi efter en omfattande utredning konstatera att bolaget inte levt upp till dessa åtaganden. Vår slutsats är därför att bolaget inte är lämpligt för premiepensionens fondtorg, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Finansinspektionen bötfäller Solidar 

67 000 sparare påverkas

Innehavet i de nio fonder som nu avregistreras uppgår till drygt 16 miljarder kronor. Cirka 67 000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension i fonderna.

Pensionsmyndigheten kommer nu att skicka en säljorder på hela innehavet i fonderna. Därefter ska en ordnad avveckling på fondernas innehav äga rum, skriver Pensionsmyndigheten i sitt pressmeddelande. Samtliga sparare i fonderna kommer också att få ett brev hemskickat med information om avregistreringen.

När fonderna köpstoppades i december 2017 var motiveringen att Pensionsmyndigheten behöver utreda om bolaget följer det samarbetsavtal som finns för fondtorget i premiepensionen. 

FRIDA BRATT: Straffet mot Solidar känns som ett hån 

”Inte agerat i spararnas intresse”

Nu visar utredningen att fondbolaget brutit mot avtalet på flera punkter, konstaterar Pensionsmyndigheten. 

– Bland annat har fondbolaget inte agerat i pensionsspararnas intresse när man valt förvaltningsmodell. Bolaget har dessutom haft ohanterade intressekonflikter och bristande interna regler, heter det i pressmeddelandet. 

I förra veckan fick Solidar allvarlig kritik från Finansinspektionen. Bakgrunden är den förvaltningsmodell där Solidar gjort omfattande transaktioner med DS Platforms, ett Malta-registrerat bolag dit Solidars egen vd Roland Johansson har ägarkopplingar. 

Pensionsmyndighetens utredning visar att affärerna med DS Platforms varit del av en medveten strategi att handla till en omotiverat högre kostnad i syfte att gynna bolagets ägare snarare än pensionsspararna.

I förra veckan valde Danica Pension, som tidigare erbjudit Solidars fonder inom SAF-LO, att säga upp avtalet med bolaget. På tisdagen följde Nordnet efter. 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/pension/fondbolaget-solidar-kastas-ut-fran-ppm/

kommentarer