Förödelse efter tromb i Värnamo

Under fredagsmorgonen drog en tromb in över Värnamo som förstörde byggnader och lyfte bilar, vilket även Värnamo Nyheter skrivit om.

Ögonvittnet Lana Eriksson såg skräckfenomenet från sitt kontor.

– Jag blev rädd och hann tänka ”var ska jag gömma mig?”, säger Lana Eriksson.

Vid 7-tiden uppstod ett ovanligt väderfenomen i Värnamo – en tromb – som plötsligt störtade ner mot marken och förstörde allt i sin väg.

Hustak förstördes, fönsterglas slogs sönder och bilar lyftes.

– Plötsligt mörknade det till och sedan drog det bara upp på himlen med kraftigt regn och jättekraftig blåst, det var förskräckligt, säger Lana Eriksson.

Lana Eriksson satt på kontoret på sitt jobb i centrala Värnamo när väderfenomenet dök upp på himlen. Hon såg plankor som flög i väg och en bil som hade flyttats från trottoaren upp mot ett staket.

– Det gick över väldigt snabbt, på några sekunder men jag hann tänka ”ska det här fortsätta nu, var ska man gömma sig?”, så kraftigt var det, säger Lana Eriksson.

Var ett par meter i bredd

Efter händelsen hade Lana Eriksson och hennes kolleger nästan en liten känsla av chock och de diskuterade vad de hade sett. 

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare men mina arbetskamrater hade sett det men inte så starkt som detta, säger Lana Eriksson.

Lana Eriksson är tacksam för att räddningstjänsten var så snabbt på plats och röjde upp efter tromben.Foto: Lana Eriksson

Lana Eriksson är tacksam för var att hennes kontorsbyggnad klarade sig så bra, endast några flaggor flög i väg. Tromben var bara ett par meter i bredden och träffade främst byggnaderna bredvid kontoret. Bland annat förstördes stora delar av taket på Ica Kvantum i Värnamo, enligt Värnamo Nyheter.

Hon vill också rikta en stor eloge till räddningspersonalen som snabbt var på plats.

– Det var fullt av aktivitet efteråt, det tyckte jag var väldigt kul att se. Brandkåren kom dit och fixade, plockade undan skräp och hjälpte dem som fått fönster och tak förstörda.

”Kan inte utesluta fler”

Enligt Johan Groth, meteorolog på StormGeo är tromber väldigt ovanliga i Sverige – men de kan förekomma.

– Vi har ungefär tio rapporterade fall per år. Just den här verkar ha kommit från ett kraftigt bymoln. 

Forskarna vet inte exakt hur tromber uppkommer men de bildas när det är instabil luft på gång. 

– Det krävs orolig luft och någon form av skurmoln eller åskmoln. Ett moln med tung kall luft som trillar ner mot jordytan och sen bildar någon form av rotation på molnets undersida när varmare luft stiger upp från marken. Det kan bli en väldigt koncentrerad virvel som sedan gräver sig ner mot marken och träffar den.

Johan Groth, meteorolog på StormGeo, berättar att ingen vet exakt hur tromber uppkommer.Foto: YLWA YNGVESSON

Det är även svårt att varna för tromber. I länder som USA där fenomenen är mycket kraftigare, så kallade tornados, är det lättare att se förutsättningarna.

– Man kan inte utesluta att det bildas någon mer dagarna framöver men man kan inte säga exakt var, när och hur.

Ovanligt i Sverige

Tromber dör ofta ut väldigt snabbt i Sverige – de lever från några sekunder till ett antal minuter. Det är även ovanligt att de uppkommer på vårkanten.

– Det är mest på sommaren när det händer när det är mer energi i luften. Det måste ha varit väldigt specifika förhållanden här. Ibland kan man se tromber när de till exempel är över havet och de suger upp vatten men den kan också vara osynlig. 

Det aktuella väderfenomenet drog in från varbergskusten i västra Sverige med någon åskknall vid femtiden innan den drog vidare österut och bildade en tromb. 

Ostadigt väder på gång till helgen

Johan Groth vill dock inte väcka oro utan poängterar att det är ett mycket ovanligt väderfenomen i Sverige.

– Det är väldigt sällan det rapporteras kraftiga tromber i Sverige men de kan ju också ödelägga mycket, riva upp träd och sånt.

Vädret i övriga Sydsverige kan bjuda på överraskningar under helgen säger han, men främst i form av skurar.

– Vi har ett riktigt aprilväder. Det kan vara strålande sol men sen bildas det plötsligt kraftiga regnskurar som dimper ner. 

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/forodelse-efter-tromb-i-varnamo/

kommentarer