Första kvinnliga politikern någonsin på väggen

LUND Det första porträttet någonsin på en kvinnlig politiker avtäcktes på Rådhuset i Lund i går.

– Jag är väldigt nöjd med porträttet och är stolt över att vara den första kvinnan som får en plats på väggen bland gubbarna, sa Annika Annerby Jansson, tidigare ordförande i kommunfullmäktige i Lund, när konstnären Mats Ryderstern presenterade porträttet.

Dagen till ära var både huvudpersonen och konstnären klädd i färgerna rött och svart, precis som färgerna på porträttet.
– Jag vill gärna ge en så levande bild av en person som möjligt när jag målar ett porträtt. Annika uppfattar jag som en intelligent person, som har glimten i ögat och det försöker jag visa i bilden, förklarar Mats Ryderstern.
På plats vid avtäckningen av porträttet fanns också nuvarande kommunfullmäktigeordförande Lennart Prytz som var nöjd med att det efter 19 män nu äntligen kommer en kvinna på väggen, och ”det är en riktig Lundaprofil som talar klartext”.

Konstnären och huvudpersonen har träffats två gånger i Annika Annerbys hem i Lund för att lägga grunden till porträttet och då har konstnären också tagit fotografier av henne.
– Det har blivit alltfler porträtt i mitt konstnärskap under de senaste åren även om jag också skapar annan konst, som landskapsbilder, säger Mats

Läs mer här: Första kvinnliga politikern någonsin på väggen

kommentarer