Förundersökning inledd gällande Svenska Akademien

En förundersökning om ekonomisk brottslighet gällande Svenska Akademien har inletts, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, fortsätter han.

Åklagaren om utredningen av Svenska Akademien: ”Sedvanligt utredningsarbete”

Det finns enligt Ekobrottsmyndigheten ingen tidplan för hur lång tid utredningen kan ta.

– Det som händer framöver är sedvanligt utredningsarbete, säger Jan Tibbling.

Förra veckan meddelade Svenska Akademien att advokatutredningen om den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans koppling till Akademien skulle skickas till rättsvårdande myndigheter. Samma dag bekräftade Ekobrottsmyndigheten på Twitter att man mottagit utredningen.

https://twitter.com/Ekobrottsmyndig/status/987284883247648768

I pressmeddelandet från Akademien står det att syftet har varit att ta reda på om de sexuella trakasserier och övergrepp som Arnault anklagats för varit kända av ledamöterna. Man har också velat utreda om han haft något ”direkt eller indirekt inflytande på Akademiens beslut om priser, stipendier och ekonomiskt bistånd” genom sitt äktenskap med ledamoten Katarina Frostenson.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnade Akademien 12 april. Här lämnar hon tillsammans med Akademiledamoten Sara Stridsberg.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare anmälan ska ha gällt skattebrott och bokföringsbrott

Däremot framgår inte vilka påstådda ekonomiska brott som föranlett att man skickat utredningen till Ekobrottsmyndigheten.

Men tidigare i april, när det blev känt att Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning mot Arnault efter en anmälan från en privatperson, rapporterade Aftonbladet att misstankarna ska ha gällt skattebrott och bokföringsbrott. Den förundersökningen lades ner.

Jean-Claude Arnault nekar till alla de anklagelser som riktats mot honom.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/forundersokning-inledd-gallande-svenska-akademien/

kommentarer