Hem / Sport / Fyra år sedan senaste guldet – flera likheter med årets upplaga

Fyra år sedan senaste guldet – flera likheter med årets upplaga

By Fredrik Sandquist

Årets hockey-VM är i full gång. I går spelades kvartsfinalerna och i morgon är det dags för semifinal. Sverige tog sig med nöd och näppe förbi kvarten genom att slå Schweiz med 3-1 utan att imponera. Nu måste Tre Kronor ta sig förbi Finland om jakten på det efterlängtade guldet ska kunna fortsätta. Faktum är att det var på dagens datum för fyra år sedan som Sverige vann sitt senaste guld. 2013 vann Tre Kronor sitt nionde guld och man fick dessutom göra det på hemmaplan i Globen. Den turneringen hade dessutom många likheter med årets VM.

Något som dock inte var särskilt likt var antal NHL-spelare. Inför turneringen 2013 var det många nej tack från NHL-spelarna. I truppen som startade VM fanns det endast fyra NHL.spelare med, vilket knappast gjorde laget till favoriter på förhand. Liksom årets turnering så började det knackigt med övertidsförlust mot Schweiz, en knapp seger mot Tjeckien och en ytterligare en dålig insats i en 2-1-vinst mot Vitryssland. Det var inga positiva tongångar i media eller runt laget och där och då var det nog inte många som trodde att Sverige skulle stå som världsmästare bara en dryg vecka senare. Men bara ett par dagar innan sista gruppspelsmatchen mot Danmark fick Tre Kronor ett drömbesked – bröderna Sedin kommer hem och spelar VM. Tvillingarna parades ihop med Loui Eriksson och redan första matchen gjorde samtliga i kedjan två poäng var.

Helt plötsligt var det hoppfullt bland media, fans och framförallt Tre Kronor själva. Men Schweiz hade överraskat och vunnit gruppen vilket betydde att Sverige skulle få möta Kanada redan i kvartsfinalen. Ett Kanada som Sverige aldrig var riktigt nära att slå i gruppspelet. Det började heller inte bra när Steven Stamkos sköt 1-0 till Kanada i början på andra

Läs mer här: Fyra år sedan senaste guldet – flera likheter med årets upplaga

kommentarer

Titta också

PL-anfallaren vill flytta: ”Intresse från flera klubbar”

Den mexikanske landslagsanfallaren är öppen för att lämna West Ham. Det berättar agenten. … Läs …