Gita Nabavi om Expressens valkompass: ”Lättillgänglig”

Söndag 9 september är det val. 

Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av Expressens Valkompass för att se hur åsikter stämmer överens med partiernas. 

– Den var lättillgänglig och inkluderande, säger Fi:s partiledare Gita Nabavi. 

Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, har gjort Expressens Valkompass – och hon gillar den. 

Vad trodde du att du skulle bli?

– Fi så klart! Visionär som en är.

Vad tycker du om Expressens Valkompass?

– Den var lättillgänglig och inkluderande, vilket gör det enkelt för fler att ta plats och vara delaktiga i det demokratiska samtalet. 

– Det är lite tillspetsade frågor vilket jag tror kan göra att det i det vardagliga kan vara svårt att prata om att politik är så mycket mer än signalfrågor. Jag tror att det kan göra att det politiska samtalet låser sig, men jag förstår så klart att blir tydligare kategorisering så. 

Vad tänker du om resultatet? 

– Det är klart det blev Fi för hela slanten. Det känns fint och peppigt. Det är också väldigt tydligt att jag tycker att jag tycker att miljöfrågor är avgörande, jag tycker överlag att skalan var väldigt talande för mig. 

TESTA SJÄLV: Här kan du göra Expressens Valkompass 

”Bra med informationsrutan under frågorna”

Ronya Hakonsson, 21, vårdbiträde från Kumla, har också gjort Expressens Valkompass. Hon matchade bäst med Vänsterpartiet – följt av Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. 

Vad trodde du att du skulle bli?

– Jag trodde det skulle bli Vänstern, för att deras värderingar stämmer in på mig. 

21-åriga Ronya Hakonsson matchade bäst med Vänsterparitet. Foto: Privat

Vad tycker du om Expressens Valkompass? 

– Jag tycker den är bra, framför allt kanske för förstagångsväljare som inte är så insatta i politiken. Det var bra med informationsrutan under frågorna. Men det var bara en sjukvårdsfråga med, det hade gärna kunnat vara fler tycker jag. 

Vad tänker du om resultatet? 

– Det kan göra att man blir lite förvirrad, till exempel tycker jag inte om SD alls, men de kom ändå högt. Men det beror väl på att de tycker som jag i vissa frågor som jag tycker är särskilt viktiga. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/gita-nabavi-om-expressens-valkompass-lattillganglig/

kommentarer