Googlegrundaren: ”Vi måste ta mer ansvar”

Alphabet Inc är moderbolag till en rad teknikjättar, och klart störst av dem är Google. Sökmotorn har mött stor kritik efter att flera granskningar bland annat visar hur Youtube, som ägs av Google, distribuerat material med barn i utsatta situationer och har algoritmer som gynnar konspirationsteorier.

”Jag är optimistisk inför vilken potential vi har för att lösa världens stora problem med teknik. Men vi är på en väg där vi måste gå väldigt försiktigt och mycket ansvarsfullt. Vi måste vara ödmjuka”, skriver han i brevet.

LÄS MER: Sex uppmärksammade granskningar av Google och Youtube

Sergey Brin grundade Google tillsammans med Larry Page och är tillsammans med Page vd för Alphabet Inc. Han är enligt Forbes rankning världens trettonde rikaste människa. Tidigare har Larry Page skrivit breven till Alphabets aktieägare, men nu bryter Brin alltså tystnaden.

”Med alla möjligheter kommer behovet av enorm eftertänksamhet och ansvar, när tekniken blir djupare sammanvävt med vårt samhälle”, skriver han i brevet.

LÄS MER: Så blir du övervakad – av Googles karttjänster

Googles grundare Sergey Brin (vänster) och Larry Page (höger) 2008. Foto: PAUL SAKUMA / AP TT / NTB SCANPIX

Google kallade till möte

Expressen har gjort en omfattande granskning av Google, som bland annat visat att en antisemitisk hemsida listat svenska judar med namn, bild, arbete och konspirationsteorier kring judendomen. Sajten har spridits via Google, som efter hård kritik plockade bort listan. 

Googles – och andra nätjättars – ansvar har diskuterats i flera länder. 

Tidigare i vår kallade regeringen Google till ett möte på justitiedepartementet i Stockholm. Google har efter mötet visat på flera åtgärder som går ut på att skärpa kontrollen av materialet och att anställa fler som ska kontrollera vad som publiceras.

LÄS MER: Ministrar i möte med Google efter kritiken

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/googlegrundaren-vi-maste-ta-mer-ansvar/

kommentarer