GU-rektorn tvingas betala privata taxiresor

Göteborgs universitets nya rektor Eva Wiberg har vid 100 taxiresor låtit skattebetalarna stå för notan, skriver Göteborgs-Posten.

Nu kommer hon själv behöva betala för 26 av resorna som anses vara privata, däribland en resa från en make up-salong.

– Det har varit en väldigt intensiv period, säger hon till tidningen.

Enligt granskningen, där man undersökt Eva Wibergs taxikvitton, har hon valt att åka taxi mellan platser som dels är på promenadavstånd eller tar drygt tio minuter att genomföra kollektivt. Som exempel visar man på hur hon åkt från universitets huvudbyggnad på Vasaplatsen till adresser som Chalmers och Parkgatan som är närbelägna.

Det rör sig om 100 taxiresor inom Göteborg under de senaste tolv månaderna, vilka universitet har betalt.

Får betala tillbaka

Eva Wiberg förklarar taxiresandet så här:

– Det har varit en väldigt intensiv period sedan jag tillträdde och mot slutet av förra året förvärrades min artros så att jag kunde knappt gå. Jag har fortfarande ett intensivt schema och vi har bedömt i ledningen att taxi är det smidigaste sättet för mig att förflytta mig mellan alla möten. Om jag ska stå och vänta på en buss och ta mig fram så hinner jag inte, säger hon till GP.

Men nu tvingas Eva Wiberg att betala tillbaka 26 av de 100 resorna. Det rör sig om resor som universitetet betraktar som rent privata, till exempel ett antal resor till och från hemmet. Men också en resa från en make up-salong som skedde inför promotionen vid universitetet.

– Det har blivit fel och jag ska självklart betala de resor som är från hemmet till jobbet. Det är naturligtvis obetänksamt av mig och det skedde i ett flöde av andra bokningar. Rutinerna har brustit på något sätt, säger hon vidare till tidningen.

Strider mot miljöpolicy

Tidningen kan också visa att hon vid 24 tillfällen valt att flyga mellan Göteborg, Köpenhamn, Malmö och Stockholm . Det trots att universitetets resepolicy säger att man framför allt bör åka tåg med hänsyn till miljö och klimat.

Universitetets miljöpolicy säger att kortare tjänsteresor bör ske med cykel, kollektivtrafik eller promenad i första hand, i andra hand tjänstebil och i sista hand taxi av miljövariant.

När Wiberg tidigare var prorektor på Lunds universitet lät studenttidningen Lundagård granska hennes resor och kom fram till att hon tagit en taxi mellan Kastrup och Lund vid 18 tillfällen 2016. Något fel hade dock inte begåtts, visade internutredningen, även om resorna även då ska ha rimmat illa med universitetets policy.

Eva Wiberg har en rektorslön på 119 000 kronor, skriver GP.

GT söker Eva Wiberg.

Källa: https://www.expressen.se/gt/gu-rektor-akte-taxi-privat-tvingas-betala-tillbaka/

kommentarer