Guldfesten förvandlades till guldfrossa – HV fixade sjunde och avgörande final

By Uffe Bodin

Gävle hade förberett sig för en guldfest, men den sjätte finalmatchen i Gavlerinken blev en besvikelse. Efter tre mål i första perioden kunde HV71 besegra Brynäs med 5–3 och tvinga fram en sjunde och avgörande final i Jönköping på lördag.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
För blott andra gången sedan slutspelsformatet förändrades från fem till sju slutspelsmatcher per runda har vi en sjunde och avgörande SM-final i svensk ishockey. Den hittills enda gången det inträffat var 2004 när HV71 besegrade Färjestad efter Stefan Livs fjärde nolla i finalserien.

På lördag är det dags igen, återigen med just HV71 i en av huvudrollerna efter att man kvitterat finalserien mot Brynäs med en 5–3-seger i kväll.

Det blev en mardrömsstart för hemmalagets målvakt Felix Sandström. När Lukas Kilström visades ut efter drygt fem minuter fick HV-backen Kristofer Berglund fritt skottläge från sin backposition. En oskymd Sandström räddade skottet, men tappade kontrollen på pucken som fastnade i hans byxa innan den lossnade och retfullt gled in i kassen. 1–0 till ett desperat HV71.

Och värre skulle det bli. 2–0 kom bara ett par minuter senare när Simon Önerud lämnades omarkerad framför kassen och kunde trä in pucken bakom Sandström. Det blev det sista den unge målvakten fick uppleva den här kvällen. Redan efter 9.10, efter två insläppta mål på fem skott blev han utbytt till förmån för David Rautio. Han fick inget roligt välkomnande. I spel fyra mot fem satte Anton Bengtsson 3–0 mellan benen på den nyinbytte keepern efter en snabb spelvändning där Filip Sandberg slagit en öppnande passning till målskytten.

0–3 efter 20 minuter och ett näst intill lamslaget Gavlerinken Arena som dukat för guldfest, men fick uppleva ett allvarligt anfall av guldfrossa i stället.