Gunnar, 67, tvingas ro hem efter vårfloden

Gunnar Andersson, 67, bor på en udde vid sjön Dalkarlen i Säter.

När vägen svämmades över måste han nu ro sista biten hem – och Gunnar befarar att det här bara är början på vårfloden.

– Än så länge är vi torrskodda, men jag tror inte att det är många dygn kvar, säger han.

Gunnar Andersson och hans sambo har bott i huset vid Dalkarlen i Säter i 18 år. Aldrig tidigare har vattennivåerna varit så akuta som nu. 

Vägen till huset har svämmat över och de tvingas ta roddbåt sista biten hem, något SVT Dalarna var först att berätta om. 

Enligt Gunnar har vattnet stigit nästan två meter över den normala nivån, och bäcken där vattnet brukar rinna ut har växt igen.

– Nu har vi två decimeter innan vattnet stiger upp i trossbotten. Jag har försökt ringa runt och be om hjälp för att slippa det här, för annars måste det rivas upp, torkas ur och byggas nytt. Det skulle göra stället obeboeligt säkert hela sommaren, säger Gunnar.

LÄS MER: SMHI klass 3-varnar för vårfloden: ”Väldigt ovanligt”

Enligt Gunnar har vattnet stigit nästan två meter över den normala nivån, och bäcken där vattnet brukar rinna ut har växt igen.Foto: Privat

”Man känner sig utelämnad”

Gunnar har varit i kontakt med flera myndigheter, senast civilförsvaret, hittills utan framgång. Försäkringsbolaget uppger att de inte kan göra något förrän skadan är skedd.

Kommunen har försett dem med tomma sandsäckar som de placerat runtom huset, i övrigt är beskedet att de inte kan hjälpa till. 

– Vi bor väldigt fint vid en sjö. När man bor så får man höjt taxeringsvärde och betalar lite i extra skatt för det. Men varför ska jag betala fastighetsskatt om de bara tittar på att vi har en fin utsikt och inte de besvär det för med sig. Man känner sig en aning utelämnad, säger Gunnar.

Runt husgrunden finns också ett dräneringsrör som ligger i sjön, där vattnet nu riskerar att läcka in.Foto: Privat

”Får man försöka fixa själv”

Runt husgrunden finns också ett dräneringsrör som ligger i sjön, där vattnet nu riskerar att läcka in. Gunnar kontaktade räddningstjänsten, som svarat att de inte kan rycka ut om ingen akut fara hotar.

Stefan Wengelin, kårchef på Säters räddningstjänst, säger till SVT Dalarna att de inte kan göra så mycket åt vattnet där ute. Han betonar att fastighetsägaren själva har ansvar för egendomen.

– Vi har inget att dämma upp med utan det får man försöka fixa själv i förtid, säger Stefan Wengelin.

LÄS MER: Suzanne, 41, om översvämningen: ”Blir ingen majbrasa i år”

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/gunnar-67-tvingas-ro-hem-efter-varfloden/

kommentarer