Han gick till attack mot tiggare vid Coop-butik

Han har tidigare berättat om sitt hat mot tiggare.

Nu har 28-åringen dömts för ännu en misshandel – den här gången mot en tiggande man utanför en Coop-butik i centrala Stockholm.

– Jag har bråkat med rumäner innan, säger mannen i förhör.

Expressen skrev om mannen, som då var 25 år, redan för tre år sedan.

Då hade han anmälts för tolv attacker mot tiggare på två månader och tvingat tiggande EU-migranter att fly Kista, ett område i västra Stockholm, av rädsla för honom.

Bland annat misstänktes han för att ha hällt tändvätska och sparkat på en romsk kvinna som låg och sov utanför en McDonald’s-restaurang.

Polisen i området var då kritiska till att mannen gick fri.

– Han har uttryckligen sagt att han hatar de här människorna. Han hatar romer. Han tycker att vi i polisen borde tacka honom för att han driver bort dem ifrån Kista, sa Martin Marmgren, närpolis i Kista, som gripit mannen flera gånger.

28-åringen förekommer sedan tidigare under 25 avsnitt i belastningsregistret. Foto: Polisen

Mannen själv sa till Expressen att hans rättigheter att befinna sig i området var överordnade romernas.

– Jag ska göra det som jag hållit på med hela tiden: Köra i väg dem, köra i väg dem, jag kör i väg dem, sa han.

”Satte cigaretten i munnen och började slå”

Sedan dess har mannen fortsatt begå brott. 

Under tisdagen dömdes han på nytt, denna gång till fyra månaders fängelse för misshandel av en tiggande man utanför Coop Odenplan den 29 mars i år.

Enligt tingsrätten utdelade 28-åringen flera sparkar mot kroppen och slag mot huvudet mot den sittande mannen, som bad om pengar.

– Slagen utdelades först med en hand, i den andra handen höll mannen en cigarett. Mannen satte därefter cigaretten i munnen och började slå tiggaren med båda händerna, sa ett vittne i rätten.

Här stoppas mannen av personer ur allmänheten som ingrep under misshandeln.Foto: Övervakningsbild

Flera personer stoppade därefter gärningsmannen och puttade in honom i Coop-butiken igen, vilket fångades på övervakningsfilm.

En halvtimme innan överfallet hade 28-åringen varit inne i butiken och upprört klagat på personalen för att man inte förbjudit tiggare.

Enligt 28-åringen själv agerade han i nödvärn mot den tiggande mannen.

– Jag tror att han känner igen mig från tidigare händelser, jag har bråkat med rumäner innan utanför Coop Odenplan, sa 28-åringen i förhör.

Advokaten: ”Han blev attackerad först”

Mannens advokat, Björn Törnell:

– Hans inställning är att han blev attackerad först. I och för sig sparkade han undan muggen för den här personen, men sen blev han slagen i huvudet med en glasflaska, säger mannens advokat, Björn Törnell.

Gärningsmannen, 28-åringen, förekommer sedan tidigare under 25 avsnitt i belastningsregistret. Enligt advokaten har han lämnat sitt hat mot romer bakom sig – trots att den senaste domen indikerar att så inte är fallet.

– Det där har han lämnat bakom sig. Han har inget problem med dem. Det här var en engångshändelse. Det var länge sedan han hade några problem med romer senast, säger Björn Törnell, mannens advokat.

Misshandlade mannen har inte gått att hitta

Mannen som utsattes för misshandeln har inte gått att få tag i efter misshandeln. Han medverkade därför inte under rättegången och har inte kunnat ställa något skadeståndsanspråk.

– Det har inte gått att få tag i honom. Polisen har varit och letat efter honom där vid Odengatan, men utan framgång, säger åklagaren Jens Nilsson, och fortsätter:

–  Alternativet var att ställa in rättegången, men risken är stor att vi ändå inte fått tag i honom.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/han-gick-till-attack-mot-tiggare-vid-coop-butik/

kommentarer