Han sköt 21-åring i danska mc-kriget

Två medlemmar i mc-gänget Mongols döms till tolv respektive 14 års fängelse för mordet på en 21-åring i Köpenhamn i oktober 2016.

Mannen sköts med flera skott när han väntade på mat från en pizzeria.

Mordet var hämnd för att en Mongolsmedlem blivit skjuten dagen före, uppger Ekstrabladet.

Hösten 2016 började mc-gänget Mongols etablera sig i Danmark. Det störde maktbalansen mellan de gäng och kriminella grupperingar som redan fanns.

Den 1 oktober blev en medlem i  Mongols skjuten i Köpenhamns nordvästkvarter.

Attacken mot 21-åringen dagen därpå har uppfattats som en hämnd för den skjutningen. Varför just 21-åringen blev måltavla var oklart.

Han hade ingen känd gängtillhörighet, arbetade på posten – och väntade barn med sin flickvän. Dock pratades det efter mordet om att han ”hamnat i dåligt sällskap”.

Väntade på sin pizza

Mannen hade beställt pizza och väntade utomhus på Emdrupvej när mördarna slog till.

21-åringen sköts med flera skott. En rikoschett tog i armen och en annan kula fastnade i ryggen – men han lyckades ändå ta sig in i en jourbutik där han föll omkull.

En av gärningsmännen sprang efter in i butikslokalen, höjde sin pistol mot den liggande mannen och tryckte av en gång till.

Men då klickade pistolen. Attentatsmannen tvärvände och sprang ut ur butiken – men hade redan fastnat på bild tack vare butikens övervakningskamera.

Dog två veckor senare

Den skjutne 21-åringen återfick aldrig medvetandet och avled på Rigshospitalet 13 dagar efter attentatet.

En helt oskyldig 49-årig man som råkat passera på Emdrupvej vid dådet träffades också av en kula men överlevde.

I jakten på mördarna offentliggjorde polisen dels bilderna från jourbutiken, dels bilder på flera misstänkta bilar som synts i samband med attentatet.

Ett halvår efter mordet greps fem misstänkta – alla var eller hade varit medlemmar i mc-gänget Mongols, enligt polisen.

”Mycket allvarligt fall”

En av dem greps på Copenhagen airport, precis när han skulle lämna landet. Två av de andra satt redan inlåsta för annan brottslighet.

– Det känns tillfredsställande att vår långa utredning nu har lett fram till att vi kunnat göra gripanden, sa polisintendent Torben Svarrer i samband med tillslaget.

– Det rör sig om ett mycket allvarligt fall där en ung man dött och en förbipasserande person blivit nerskjuten.

På torsdagen dömdes två av männen – en 23-åring och en 35-åring – för dådet. Två frikändes eftersom tingsrätten i Frederiksberg inte ansåg att bevisningen var tillräcklig.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/han-skot-21-aring-i-danska-mc-kriget/

kommentarer