Hannah, 35, hyllas efter hjälteinsatsen

Ett samtal om en livlös man kom in till SOS-alarm – men tiden var knapp och ambulansen befann sig 20 minuter från platsen.

Då kom SOS-operatören Hannah Karlsson på en lösning som kunde rädda mannens liv.

– Jag kände att man behövde tänka utanför boxen, säger hon.

När en förtvivlad kvinna ringde till SOS Alarm om hennes livlöse man agerade SOS-operatören Hannah Karlsson, 35, kvickt. Trots att ambulans omgående hade larmats till platsen på den jämtländska landsbygden noterade hon att det skulle dröja innan hjälpen anlände.

Det var kollegan Ulrika Lindström som hade tagit emot samtalet, men Hannah som satt bredvid förstod att läget var akut när Ulrika instruerade kvinnan i telefon till hjärt-lungräddning (HLR). 

– Jag hörde att Ulrika fick in ett samtal och jag såg direkt på hennes blick att det var allvarligt. När jag tittade på hennes skärm förstod jag att ambulansen hade kvar mer än 20 minuter innan de nådde fram – och 20 minuter är väldigt lång tid. Helst ska man använda en hjärtstartare inom 180 sekunder, säger Hannah Karlsson.

LÄS MER: Jörgen räddade skolbarnen i snökaoset

Hittade hjärtstartare

Hannah, som vanligtvis jobbar i Malmö men tillfälligt arbetade på larmcentralen i Jönköping, kom på på en snabbare lösning.

– Jag kände att man behövde tänka utanför boxen, eftersom det skulle ta så lång tid innan ambulansen kom fram. Genom en karta kunde jag lokalisera en publik hjärtstartare, som fanns på ett företag bara några minuter bort.

Företaget, Fyrås Trä, agerade omedelbart på samtalet.

– När jag ringde företaget förstod de allvaret direkt. De släppte arbetet, tog med hjärtstartaren till platsen och var framme före ambulans och räddningstjänst, säger hon.

Hannah Karlsson tog emot pris – och det gjorde även Erik Stjerna och Paul Pålsson från Fyrås Trä.Foto: SOS-alarm

Från företaget var det Erik Stjerna och Paul Pålsson som åkte, som båda två har utbildning för hjärtstartaren.

– Det enda jag tänkte på var att vi kanske kunde rädda en människas liv. Så jag släppte allt och satte mig i bilen, säger Erik Stjerna till SOS-alarm.

Prisades för insatsen

För att uppmärksamma den snabbt påkomna idén tilldelades Hannah Karlsson och kollegan Ulrika Lindström pris för ”bästa larmmottagning” vid EENAs (European Emergency Number Association) internationella konferens. Och prisutdelarna – det var Erik och Paul från Fyrås Trä.

– Till prisutdelningen var Erik och Paul influgna. Jag hade ingen aning om att de skulle vara där och kände mig väldigt rörd över det. Det visade sig dessutom att de också fick ett pris, för ”outstanding citizen award”.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/hannah-35-hyllas-efter-hjalteinsatsen/

kommentarer